zaterdag 25 april 2020

RMS 70

Vandaag herdenken de Molukkers - en anderen met hen - dat zeventig jaar geleden, op 25 april 1950, de vrije republiek Zuid-Molukken (RMS) werd uitgeroepen. Deze republiek heeft nooit internationale erkenning gekregen en Indonesië heeft de macht over de Molukse eilanden stevig in handen. 

In 2017 schreef ik een commentaar naar aanleiding van een voorgenomen ontmoeting van de inspecteur-generaal der krijgsmacht met de laatste nog levende Ambonese KNIL-militairen. De Molukse actiegroep Maluku4Maluku noemde deze ontmoeting een historische doorbraak en een vorm van erkenning.

Ik schreef: "Bij alle vragen om erkenning mag niet vergeten worden, dat Nederland deze oorlog moreel en militair verloren heeft. Dat is een pijnlijke ervaring, voor alle veteranen die daar gevochten hebben en hun familie en nabestaanden. Nederland heeft niet zoveel uit te delen. Erkenning zou denk ik vooral in kunnen houden, dat de regering de teruggetrokken militairen niet in de steek mag - en had mogen - laten, dat er een lotsverbondenheid en ereschuld is, dat de Molukkers een bijzondere positie in ons land innemen en dat zij waar nodig concrete ondersteuning verdienen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten