vrijdag 17 april 2020

Mobiolab voor virustesten

Vanmorgen ontving ik een persbericht van het Berlijnse 'startup'-bedrijf Mobiolab GmbH. Dit bedrijf heeft een mobiel laboratorium ontwikkeld voor "moleculair biologische infectiediagnose", ook te gebruiken voor het testen op 'corona' (SARS-CoV-2 ofwel Covid19). Het belang of de kwaliteit van het verhaal - een niet alledaagse maar wel actuele reclameboodschap - kan ik niet beoordelen, maar ik neem hier wat punten over uit het persbericht, misschien horen we er later meer van.

Het mobiele lab is gebaseerd op zeecontainers en direct klaar voor gebruik. Het lab kan per schip, vliegtuig of vrachtwagen vervoerd worden. Door gebruik op locatie is het niet nodig om monsters naar een ver laboratorium te vervoeren, wat van belang is voor de kwaliteit van het testmateriaal. Het mobiolab krijgt stroom via een gewone 230-volt-aansluiting, heeft twee accu's voor noodstroom en kan ook met zonnecellen worden uitgerust.


Het mobiolab is niet afhankelijk van specifieke bedrijven, reagentia of apparatuur. Het is uitgerust voor allerlei soorten ziekeverwekkers. In het mobiolab kunnen ter plekke honderden analyses per uur worden uitgevoerd en de resultaten zijn binnen anderhalf uur bekend.

Corona-virussen kunnen worden gedetecteerd op basis van hun genetisch materiaal. Kleine hoeveelheden genetisch materiaal op besmette oppervlakken of een keeluitstrijkje zijn al voldoende voor een test met een polymerasekettingreactie (PCR, polymerase chain reaction). Dit is een manier om kleine hoeveelheden DNA te vermenigvuldigen en te versterken totdat er genoeg van is om het te analyseren. Anders dan immunologische tests, die gericht zijn op het aantonen van antilichamen in het bloed (wat betekent dat men de ziekte heeft gehad), kunnen tests met PCR het virus zelf aantonen.

Bron en perscontact: Mobiolab GmbH, directeur dr. Rouven Soudry, buero@mobio-lab.com, tel. +49 30 921038650 - contact in Nederland: René van de Ven, 06-14435657, benelux@mobio-lab.com. Website: https://nl.mobio-lab.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten