dinsdag 8 februari 2022

Sirach: Heb respect voor artsen

Eerder deze week zag ik op Facebook in het Duits een bijbeltekst van een Duitse dominee, bedoeld om gelovigen er op te wijzen artsen, medicijnen en vaccinaties in dank te aanvaarden. De tekst is uit Sirach, één van de deuterocanonieke boeken tussen het Oude en Nieuwe Testament in. De tekst sprak mij aan omdat er zo goed het geloof van mijn vader in weerklinkt. Meer dan dat van mij. Het is 9 februari eenentwintig jaar geleden dat ik mijn vader voor het laatst sprak, in het ziekenhuis in Nieuwegein. "Het is kantjeboord", zei hij en twee dagen later stierf hij op de intensive care aan een longinfectie. Toen ik hem vroeg of hij bang was, terwijl hij pufte naar lucht, antwoordde hij resoluut en zonder nadenken: "Nee. Ik geloof en vertrouw mij toe aan de dokters". Ik was verwonderd hoe hij zich overgaf, ongeacht wat de uitkomst zou zijn.
 
Sirach 38:1-4, 6-8

Gezondheid

Heb respect voor artsen, want je hebt ze nodig,
ook zij zijn door de Heer geschapen,
en hoewel genezing van de Allerhoogste komt,
worden ze door de koning beloond.
Een arts wordt om zijn kennis geëerd,
hij wordt door aanzienlijken bewonderd.
Door de Heer brengt de aarde geneeskrachtige kruiden voort,
een verstandig mens versmaadt ze niet.
(...)

Hijzelf gaf de mensen de kennis,
zodat Hij om zijn wonderbaarlijke kruiden wordt geprezen.
Daarmee geneest de arts en neemt hij de pijn weg,
de apotheker maakt er een balsem van.
Het werk van de Heer kent geen einde,
Hij brengt genezing op de aarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten