woensdag 24 augustus 2022

Item count


Frans Hikspoors zette deze foto vandaag op Facebook. Hij plaatst vaker foto's "uit de oude doos". Nou heb ik met dit type Burroughs telmachine nooit gewerkt, maar de foto roept wel herinneringen op aan werk dat ik vroeger als uitzendkracht deed, onder andere op de hoofdkantoren van de Rabobank en de Volksbank, maar ook diverse handelskantoren.

Wat op mijn werk vooral belangrijk werd gevonden, is dat de telstrook altijd met 0 begon, dus dat je eerst de Clear-toets (C) had aangeslagen om zeker te zijn dat niet het saldo van de vorige berekening werd meegenomen. Zonder die 0 op de telstrook werd de berekening afgekeurd en moest het over. De Clear-toets kan ik op de foto trouwens niet zien.

Een ander belangrijk controlegegeven in dat verband was de item count: aan het eind stond het aantal posten vermeld. Dat begrip item count heb ik ook benut en mij eigen gemaakt toen ik in 1980 met mijn vriendin een jaar door Amerika liftte. Als er een auto stopte, vaak al een stukje aan ons voorbij, dan moesten we snel onze backpacks en eventuele andere tassen of jassen pakken en naar de auto rennen. Dan was het makkelijk om iets te vergeten, te meer daar we wel eens meer of minder losse tassen of kleding bij ons hadden.

Daarom hanteerden we altijd de item count en dat doe ik nog steeds als ik bijvoorbeeld met de trein reis. Ik neem altijd in mij op hoeveel items ik bij me heb, als er bijvoorbeeld een trui uit of aan gaat dan pas ik de item count aan en neem dat getal bewust in mij op. Als we naar een auto renden of als ik uit de trein stap, doe ik altijd even de item count om niks te vergeten.

En dat heb ik allemaal geleerd van het werken met de telmachine....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten