dinsdag 31 januari 2023

Koningsgezinde dromer

Kennelijk ben ik toch wel erg koningsgezind. Prinses Beatrix wordt vandaag 85 jaar en al voordat ik wakker werd, heb ik haar gefeliciteerd.

In mijn droom stond ik op een pleintje en ik zie een hele oude, wat ineen gebogen prinses Beatrix uit de supermarkt komen met een tas boodschappen. Ik besef meteen dat zij vandaag jarig is. Ik wil haar niet storen, ze moet ongestoord haar verjaardagsinkopen kunnen doen, vind ik (haar zoon is deze hele week met zijn vrouw op zakenreis), maar in het voorbijgaan knik ik vriendelijk en zeg ik "gefeliciteerd, mevrouw". Ze knikt, zegt iets vaags terug en loopt door. We liepen vlak langs elkaar heen, ik was bijna tegen haar aan gebotst, ik weet niet of ze geërgerd, geamuseerd of gewoon beleefd is. Als ze een paar meter verder is, achter mij dus en ik keer mij om, zie ik dat ze aangesproken wordt door een vrouw, die haar een hand geeft en haar feliciteert. Beatrix reageert vriendelijk en praat nog even met haar. Dat had ik ook kunnen doen, de prinses een hand geven, iets zeggen.
 
Kennelijk heb ik iets met verjaardagen. Leeftijd verandert. Uiterlijk verandert. Maar je geboortedag staat vast vanaf je geboortedag. Dat vind ik prettig geregeld, die vastigheid. Ik zal een dame nooit vragen hoe oud ze is, maar mag ik vragen wanneer u geboren bent, zeg ik dan.
 
Het is niet de eerste keer dat de jarige Beatrix in mijn slaap veschijnt. Op 31 januari 1979 werd ik geopereerd. In het oude stads- en academisch ziekenhuis, waar op 27 april 1967 Beatrix' oudste zoon geboren is. Voor het eerst van mijn leven onder narcose. Op de verkoeverkamer werd ik wakker gemaakt en werd mij gevraagd of ik wist wat voor dag het was. Ik sloeg mijn ogen op, zag de klok aan een witte muur en zei zonder een moment te aarzelen: "31 januari, half één, Beatrix is jarig" en ik ben weer verder gaan slapen. De vraag was niet bedoeld als test van mijn koningsgezindheid, maar om na te gaan of ik de narcose had doorstaan en niet mijn verstand verloren. Misschien is dat (mijn verstand) terug te vinden in mijn medisch dossier. Misschien heb ik tijdens die operatie een infuus met blauw bloed gehad. Of ranja.

Foto: selfie van kleinzoon Claus-Casimir (zoon van Constantijn en Leontien) met zijn grootmoeder Beatrix op haar 85ste verjaardag, 31/1/2023.  Geen opmerkingen:

Een reactie posten