donderdag 5 januari 2023

Ytzen dress


Read this in English

Deze prachtige jurk, de Ytzen dress, is naar mij genoemd. Nou ja, heeft dezelfde naam als ik. Ik vroeg mij af waarom dit zo is en ik heb dit gevraagd aan de leverancier, Samsøe & Samsøe. Direct nadat ik een e-mail gestuurd heb, krijg ik automatisch een deel van het antwoord, toen ik het adres zag. Het bedrijf is gevestigd in Kopenhagen, Denemarken. Ik weet dat Ytzen behalve een Friese voornaam, sinds honderden jaren in mijn familie aan moederszijde, ook een Deense achternaam is. Daar kwam ik in 1980 achter toen ik reisde door Amerika en ik bij een bepaalde gelegenheid nu eens niet mijn naam letter voor letter hoefde te spellen, zoals ik in eigen land gewend was. Nadien heb ik nog een tijdje gecorrespondeerd met een mevrouw Ytzen in Denemarken, inmiddels al weer jaren geleden, het contact is weer verloren gegaan. Ook volg ik de Deense  journalist Flemming Ytzen, met wie ik ook wel eens rechtstreeks contact heb. Dus een Deens connectie maakt de naam van deze jurk al weer wat aannemelijker. 

De volgende dag al kreeg ik antwoord van Cecilie van de klantenservice van Samsøe & Samsøe. "Helaas ben ik niet echt zeker waar deze naam vandaan komt", schrijft ze, "maar ik weet dat we stijlen vaak vernoemen naar onze medewerkers over de hele wereld. Dus het kan goed zijn dat deze jurk naar een van onze medewerkers is genoemd."

Omdat mijn naam relatief zeldzaam is, vind ik het leuk als ik overeenkomsten vind met mijn naam. Zo kwam ik er jaren geleden achter de scholieren van de Yishun Town Secundary School (YTSS) aan de Yishun Street in Singapore, zich de YTzens noemen. Hun visie geeft mij wel een persoonlijke boost

Vision: Every YTzen will be respected as a Confident Leader who displays exemplary Leadership competencies. Mission: We are committed to providing opportunities to all YTzens to develop their Leadership competencies and become a Confident Leader.

Daar kan ik het mee doen. 

Jaren geleden ben ik eens een dagje in de bibliotheek van de stad Itzehoe in Sleeswijk-Holstein in Noord-Duitsland gedoken om te kijken of de naan Itzehoe ook iets met mijn naam te maken had - het zou misschien een verklaring kunnen geven voor de Deense achternaam en de Friese voornaam. Maar dat verband kon ik niet vinden. De stad werd in de 12e eeuw Ekeho en later Ezeho genoemd, dat mogelijk "weideland aan de rivierbocht" betekent, maar die verklaring is omstreden en de huidige beek de Itze is in de twintigste eeuw naar de stad genoemd en niet andersom. 

Dit heb ik ook vermeld in een eerder blog, van 7 april 2017, dat ik heb voorgelezen op onze Tamminga-familiedag in 2017, zie Ytzen hoe?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.