donderdag 26 januari 2023

Load shedding

In het NOS Journaal een interessant item over het stroomtekort in Zuid-Afrika. Door corruptie, politieke onrust, mismanagement, schulden en onvoldoende investeringen in de energieopwekking is er voortdurend een tekort aan elektriciteit. De beschikbare elektriciteit wordt volgens schema per dag gedistribueerd, de zogeheten load shedding. Omdat ik momenteel - als vaderlijke vriend - vrijwel dagelijks contact heb met iemand in Zuid-Afrika die wacht op een visum voor haar baan in Duitsland, heb ik er regelmatig mee te maken.

Midden in een gesprek valt de stroom en daarmee de WiFi uit en vaak verbreekt dan de verbinding. Omdat we bij benadering weten wanneer de stroom wordt afgesloten, voeren we ons gesprek vaak als een race tegen de klok. Inmiddels weet ik zelf per wijk na te gaan in welk stadium (zoals Stage 4, 5, 6) de stroomcrisis op een bepaalde dag is, en dus hoe vaak de stroom die dag uitgeschakeld wordt en volgens welk tijdschema. Soms, als zij nog maar weinig data en geen WiFi heeft, vraagt zij mij om het voor haar na te gaan, zodat ze van mij te horen krijgt wanneer er weer stroom zal zijn en de voorzieningen en apparaten die daarvan afhankelijk zijn weer gebruikt kunnen worden.

Het gaat niet goed met Zuid-Afrika, ik denk vaak aan de titel van Alan Paton's boek "Cry, the beloved country" (Tranen over Johannesburg). Net als bij mijn zorgenkinderen in West-Afrika.

In de hoofdstad van Sierra Leone werd toen ik daar in 2014 was om de dag elektriciteit geleverd en het water uit de kraan begon op willekeurige tijden te stromen. De kraan in mijn badkamer stond altijd aan en was met een slang verbonden met een grote regenton. De meeste mensen hadden een klein aggregaat, dat pruttelde tot de diesel op was. Maar toen ik in de provinciestad Makeni kwam, bleek daar altijd stroom te zijn. Vanwaar dat geluk? Wel, het is de stad waar de toenmalige president vandaan komt en elke politicus zorgt goed voor zijn eigen achterban en stam. Dit jaar zijn er weer verkiezingen in Sierra Leone en wordt het spannend welk volksdeel dit keer de koek krijgt en wie de gard. En of degenen die met lege handen achterblijven dat accepteren.

Laten we alsjeblieft beseffen wat we hier hebben, ons land goed georganiseerd houden in het belang van het algemeen en alle corruptie en vriendjespolitiek uitbannen. Stroom uit het stopcontact, veiligheid en sociale voorzieningen zijn niet vanzelfsprekend en kunnen ons ontglippen. En wat blijf ik, misschien tegen beter weten in, hopen op een wereld van eerlijk delen.

----------
 
Zien wanneer er stroom is in de wijk Pinelands van Kaapstad:
https://loadshed.org/.../www-capetown-gov-za/pinelands

Zuid-Afrikanen zijn aanhoudende stroomcrisis beu: 'Het is slopend' - https://nos.nl/l/2461227

----------

Load shedding: 
Techtarget - load shedding definition
Wordsense - shedding (verb, noun)
Wiktionary - load shedding

South Africa: 
Wikipedia - South African energy crisis
Wikipedia - Eskom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten