vrijdag 22 maart 2024

Bijzondere bijstand voor tandartskosten

De gemeente Groningen eist van minima voortaan niet meer een aanvullende verzekering als voorwaarde voor vergoeding van tandartskosten. Controles en vullingen kunnen worden vergoed uit de bijzondere bijstand. De gemeente hoopt hiermee zorgmijding te voorkomen. Tandzorg is vaak het eerste wat mensen schrappen als ze geen geld hebben. 

De mogelijkheid tot vergoeding bestond al wel, maar de strikte eis dat mensen een aanvullende verzekering moeten hebben vervalt. Het is een dure verzekering die veel mensen niet kunnen betalen. 

Dit bericht is goed nieuws en verdient navolging door de gemeente Houten en de gemeenschappelijke sociale dienst Werk en Inkomen Lekstroom (WIL). Ik schreef hier verschillende keren over in dit blog, zie: 'Dure Gemeentepolis met nul euro steun'. Nog niet zo lang geleden werden mensen in de bijstand in  Houten, Nieuwegein, Lopik en IJsselstein 'gedwongen' om een zorgverzekering af te sluiten die vaak duurder uitviel dan wat de 'markt' te bieden had. Deden zij dat niet, dan werd gedreigd hen uit te sluiten voor bijzondere bijstand. Inmiddels is die houding al wel versoepeld en Groningen geeft het goede voorbeeld. Werk en Inkomen noemt het hebben van een aanvullende verzekering niet (meer) als voorwaarde voor bijzondere bijstand voor tandartskosten. 

Bronnen: 
-- Binnenlands Bestuur 18-03-2024 Groningen gaat tandartskosten minima vergoeden. Het hebben van een aanvullende verzekering is geen voorwaarde. 
-- Styloblog 30-12-2022 Dure Gemeentepolis met nul euro steun

Werk en Inkomen Lekstroom (WIL):
-- Bijzondere Bijstand
-- Heeft u recht op bijzondere bijstand?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten