vrijdag 1 juni 2007

Stilstand

"Economie VS staat stil", meldt NRC vandaag. Volgens mij kan dat niets anders betekenen dat er in Amerika geen enkele handel meer plaatsvindt. Zodra er één verkoop plaatsvindt, beweegt de economie. Maar bij verder lezen blijkt dat niet de economie maar de economische groei stilstaat. Economische groei VS 0%, Nederland 2,8%.

Tot nu toe heeft nog niemand mij de essentie van economische groei kunnen uitleggen. Stel de bevolking blijft gelijk, er is een bloeiende productie en handel, waarmee aan de belangrijke behoeften kan worden voldaan. Dan is een economische groei van nul toch prima? Waarom is economische groei zo belangrijk?

De NRC heeft gelukkig begrip voor mijn onwetendheid en legt het nog één keer uit: "De economische groei is de optelsom van alle geproduceerde goederen en geleverde diensten in een bepaalde periode en wordt gezien als de beste economische graadmeter."

Maar nu begrijp ik er helemaal niets meer van! Dus in Amerika is de som van alle geproduceerde goederen en geleverde diensten nul? Dan staat de economie echt stil en is het Amerikaanse volk een stille dood gestorven.

Bron: NRC, 01.06.07, Economie VS staat stil


PS 04.06.07. Kennelijk vond iemand bij de NRC de kop "Economie VS staat stil" ook wat al te rigoureus. Want een paar dagen later is de kop op internet veranderd in: "Groei Amerikaanse economie valt bijna stil". De alinea over de som van alle goederen en diensten is niet gewijzigd. - YL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten