zondag 29 juli 2007

Verkiezingen in Sierra Leone

Zoals aangekondigd zal ik in mijn weblog aandacht geven aan de verkiezingen in Sierra Leone. Mijn vrienden daar sturen mij hun bevindingen per email. De politieke verschillen zijn mij nog niet erg duidelijk. Hoewel de spanningen oplopen en sommigen het land verlaten, is er volgens mij van paniek of systematisch geweld geen sprake.

Partijen
Op 11 augustus vinden verkiezingen plaats voor president en parlement. De president wordt rechtstreeks, via een evenredig stelsel, gekozen voor vijf jaar. Het parlement telt 112 zetels en wordt via een gemengd districtenstelsel gekozen, twaalf zetels zijn bestemd voor stamhoofden die in aparte verkiezingen worden aangewezen. Er doen zeven partijen mee, waaronder de Sierra Leone People’s Party (SLPP, Solomon Berewa), All People’s Congress (APC, Ernst Koroma), People’s Movement for Democratic Change (PMDC, Charles Margai) en de National Democratic Alliance (NDA, Amadu Jalloh).

SLPP is de zittende regeringspartij. De partij had de meerderheid in het koloniale bestuur en de eerste jaren na de onafhankelijkheid in 1961. De APC regeerde het land van 1968 tot 1992 en was vanaf 1978 de enige toegestane partij in het land. In het huidige parlement heeft de partij eenvijfde van de zetels. De PMDC is pas vorig jaar opgericht.

Daphne: Vertrouwen
Daphne is net 18 geworden en mag nog niet meedoen aan de verkiezingen, omdat ze te jong was tijdens de registratie. Ze speelt trombone in haar schoolband. Ze heeft examen gedaan, maar krijgt pas in oktober de uitslag. Daphne: “De verkiezingscampagnes gaan goed. De verkiezingen zullen succesvol zijn, omdat de mensen er elke dag via de media gevoelig voor worden gemaakt om af te zien van geweld. Sommige mensen zijn bang en verlaten het land tot de verkiezingen voorbij zijn. Mijn eigen familie vertrouwt er als christen op dat het rustig blijft.” Op mijn vraag of zij gesteund worden vanuit het buitenland, zegt ze: “De enige steun van buiten die ik heb, is mijn vader, die in Engeland is, en die ik meer lief heb en waardeer dan wat dan ook in de wereld.”

Patrick: Even thuis
Patrick (27) werkt bij een oliemaatschappij in Koeweit. De omstandigheden zijn zwaar. Van een karig loon probeert hij geld bij elkaar te sparen om in Europa te gaan studeren. Hij vliegt eind juli voor twee weken terug naar Sierra Leone om zijn familie te zien en de verkiezingen te volgen. Daarna moet hij weer terug naar Koeweit, anders raakt hij zijn contract en verblijfsvergunning kwijt.

Alpha: Regering bracht goeds
Alpha Jalloh is accountant bij KPMG in Freetown. “Als ik de kans heb om naar Europa of de VS te gaan, dan vertrek ik. Mijn salaris is niet genoeg om voor mijn ouders en jongere broers en zussen te zorgen. Maar laat ik benadrukken dat ik na een tijdje terug zou komen om mijn land te helpen ontwikkelen. Alle landgenoten in het buitenland zouden zodra ze financieel stabiel zijn terug moeten komen om het land te helpen. De overgrote meerderheid van de mensen hier leeft voor minder dan een dollar per dag. Natuurlijk ga ik stemmen: het is mijn recht en ik betaal belasting. Ik stem voor de regerende Sierra Leone Volkspartij (SLPP). Ze hebben ons vrede en veel goeds gebracht, zoals een nationaal pensioensysteem (Nassit), dat we nooit eerder hadden. Het zijn geen engelen, maar ze zijn minder gewelddadig dan de andere partijen. De zittende regering heeft grote vooruitgang geboekt met het onderwijs. Er is bijna geen stad of dorp meer zonder school. De regering kwam met het onderwijsproject ‘Sababu’: basisonderwijs is gratis en 80% van de studenten aan de universiteiten krijgt studiefinanciering van de overheid. Er is haast geen dokter of advocaat die er niet van heeft geprofiteerd. Wie er ook wint, de nieuwe regering moet eerst de economie aanpakken, wegen aanleggen en zorgen voor stroom. Op dit moment geven ze ons weer licht, maar dat is denk ik vanwege de verkiezingen.”

Usif: Nieuwe regering nodig
Usif (28) schrijft me: “Goedendag Ytzen, ik moet zeggen dat ik erg blij ben met je belangstelling voor onze verkiezingen. Moge God, Allah je zegenen. Ja, ik ga stemmen en ik heb mijn keuze al bepaald. We hebben een verandering van regering nodig, omdat de huidige regering niet heeft kunnen leveren wat de mensen nodig hebben. Mijn verwachtingen van de nieuwe regering zijn hoog gespannen. Eerst hebben we basisvoorzieningen nodig, zoals 24 uur per dag licht, een goed wegennetwerk, huisvesting en medicijnen. We moeten af van corruptie. Over de veiligheid in ons land heb ik gemengde gevoelens, vooral na het nieuws dat een populaire oppositieleider met de dood bedreigd is. De economie is slecht en afhankelijk van donoren. Ik geloof persoonlijk dat wij alleen onszelf kunnen ontwikkelen. Laat onze landgenoten alsjeblieft weten dat ze terug moeten keren en bijdragen aan de sociaal-economische ontwikkeling van ons land.”

Voor meer informatie zie de Sierra Leone links

Geen opmerkingen:

Een reactie posten