maandag 23 juli 2007

Ramp

Het Israelische ministerie van Onderwijs heeft zondag een schoolboek goedgekeurd, waarin de Israelische onafhankelijkheidsoorlog een “ramp” voor de Arabische bevolking wordt genoemd. Het schoolboek ‘Samen leven in Israel’ is bestemd voor Arabische kinderen van rond de acht jaar. Ramp of catastrofe is de gebruikelijke Arabische aanduiding voor de Israelische onafhankelijkheid in 1948. In het schoolboek wordt gesteld dat “sommige Arabische inwoners werden gedwongen hun huis te verlaten” en “sommigen werden vluchteling in de naburige Arabische landen”.

Onderwijsminister Yuli Tamir, oprichtster van de Vrede Nu beweging, vindt dat het boek een evenwichtig beeld geeft. De rechtse politicus Zevulun Orlev daarentegen noemt het een anti-zionistisch boek, dat ontkent dat Israel een Joodse staat is. Hij wil dat de minister aftreedt. De vroegere Likoed-minister van Onderwijs Livnat meent dat als je scholieren leert dat Joden Arabieren hebben verbannen en dat de stichting van Israel voor hen een ramp was, zij worden aangezet tot gewapende strijd tegen de staat. Hij vreest dat Israel met genereuze steun van het onderwijssysteem eigenhandig een vijfde colonne laat ontstaan.

Het verhaal van de Arabische vluchtelingenstroom in de tijd tussen het VN-verdelingsplan in 1947 en de wapenstilstand in 1949 heeft twee kanten. Een deel van de Arabische bevolking werd met geweld door de Joodse milities verdreven en eigendommen werden in beslag genomen. Tegelijk riepen de Arabische landen de Arabieren in Palestina op hun huizen te verlaten om een snelle Arabische overwinning mogelijk te maken. Nadat de Arabieren werden verslagen, bleven de vluchtelingen wonen in door de VN beheerde vluchtelingensteden.

Ruim een miljoen Arabieren zijn Israelisch staatsburger. Doordat het een snel groeiende bevolkings­groep is, neemt in Israel de vrees voor een Arabische overheersing en vijfde colonne toe. Juist daardoor groeit echter ook bij rechts de steun voor een eigen Arabisch-Palestijnse staat naast Israel.

Bron: 'In Arabic Textbook, Israel Calls '48 War Catastrophe for Arabs', New York Times, 23.01.07

Geen opmerkingen:

Een reactie posten