donderdag 19 juli 2007

Burgermilitair

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop onderzoekt of burgerpersoneel kan worden ingezet in oorlogsgebieden. Het zou gaan om functies als koks, chauffeurs en beveiligers.

Ik ben daar huiverig voor. Natuurlijk mag het leger gebruik maken van civiele diensten. Maar bij militaire inzet (en dat betreft nooit alleen maar gevechtsfuncties) is de Nederlandse overheid verantwoordelijkheid voor lijf en leven van de mensen die worden uitgezonden. Het uitgezonden personeel is onderworpen aan tucht en discipline en moet genoeg geschoold en getraind zijn in geweldsinstructies, oorlogsrecht, krijgsgevangenschap, gijzelingssituaties en noem maar op. Dit gaat des te meer op voor semi-militaire of politionele functies als bewaking en persoonsbeveiliging.

We willen geen 'Amerikaanse toestanden' zoals in Irak, waar particuliere paramilitairen feitelijk oorlogshandelingen uitvoeren, terwijl ze zich onttrekken aan wet en recht en soms zelfs bewust worden ingezet om het vuile werk voor het leger op te knappen. Van de verhalen uit Irak krijgen we de indruk dat er naast een militair industrieel complex ook een militair dientencomplex is ontstaan, van avonturiers en handige zakenlieden die financieel belang hebben bij oorlogvoeren.

Dat zal onze minister van Defensie niet willen, maar dan moet hij er ook niet de deur voor open zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten