maandag 23 juli 2007

Spanning in Sierra Leone

Op 11 augustus a.s. zijn er algemene verkiezingen in Sierra Leone. Via internet heb ik met verschillende mensen in Sierra Leone contact en ik heb hen gevraagd hoe zij over de verkiezingen denken. De komende weken wil ik daar in dit weblog aandacht aan besteden.

Na een gruwelijke burgeroorlog is er sinds een paar jaar weer vrede in Sierra Leone, maar het leven is er nog erg moeilijk. Een jonge medewerker van KPMG in de hoofdstad Freetown noemt het leven daar een "open gevangenis". Hoewel hij als accountant een goede baan heeft, kan hij nauwelijks zijn familie onderhouden. Het geld in Sierra Leone is weinig waard. De regering is zwak en de publieke voorzieningen komen nauwelijks op gang. Het allereerste waar behoefte aan is, is 24 uur per dag stroom, schrijft één van mijn vrienden daar. Als het licht het niet doet, komen er ook geen investeerders.

Een jonge vrouw met wie ik regelmatig contact heb, probeert zoveel mogelijk geld bij elkaar te schrapen om nog voor de verkiezingen samen met haar oude moeder naar Gambia te vluchten en pas weer terug te komen als de spanning is geluwd. "Het land is in paniek", schrijft ze me.

Een 28-jarige man uit Freetown die heel positief is over de verkiezingen heeft gemengde gevoelens over de veiligheid in het land. "Vooral door het recente nieuws dat één van de meest populaire oppositieleiders vanmorgen om 4.00 uur met moord is bedreigd." Ik heb dit nieuws opgezocht in de Sierra Leoonse media.

De in de hoofdstad Freetown gevestigde krant Standard Times Press meldt dat maandagochtend in de zuidelijke provinciehoofdstad Bo een vroegere minister van deze provincie, de ex-luitenant-kolonel Tom Nyuma en twee anderen zijn gearresteerd. Zij worden beschuldigd van een moordpoging op Ernest Koroma. Koroma is presidentskandidaat van de oppositiepartij All Peoples Congress en op campagne. Volgens onbevestigde berichten probeerde Nyuma tot de tanden toe bewapend Koroma’s hotel binnen te komen. De krant herinnert er aan dat Nyuma berucht is om zijn gewelddadigheid en onlangs uit de VS is gezet vanwege huiselijk geweld.

"Assasination Attempt on APC Presidential Candidate Ernest Koroma... Tom Nyuma and Two Others Detained in Bo District", in: Standard Times Press, 23.07.07

Op mijn vraag of ik uit de persoonlijke contacten met naam en toenaam in mijn weblog mag citeren heb ik nog geen helder antwoord gekregen. Vanwege de spanningen heb ik besloten geen namen te noemen, met name om onderlinge herkenning van de in Sierra Leone wonende mensen te voorkomen. Ik doe hen ook weer verslag van wat ik schrijf en eventuele reacties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten