dinsdag 2 oktober 2007

Blackwater

LIFE VIDEO: Blackwater Hearing

Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in Washington DC houdt een hoorzitting over het particuliere beveiligingsbedrijf Blackwater. Blackwater wordt door het Amerikaanse leger ingehuurd voor persoonsbeveiliging en gevaarlijke acties in Irak en Afghanistan. Het bedrijf heeft een reputatie van "shoot first, ask questions later" en is in opspraak geraakt. De hoorzitting is life te volgen via de Washington Post (start 02.10.2007, 10:00 uur Washington, 16:00 uur Amsterdam).

Commentaar. Wat opvalt bij het luisteren naar de hoorzitting is dat de congresleden in de hun kort toegemeten tijd meer preken dan vragen stellen. De ene partij probeert duidelijk te maken hoe verschrikkelijk het is wat Blackwater doet, zo nu en dan onderbroken door een feitelijke vraag. "The other side" - het wordt letterlijk zo gezegd - verdedigt Blackwater, zet zaken "in perspective" en prijst Blackwater voor het voortreffelijke werk dat ze doen. Zelf ben ik erg kritisch op particuliere bedrijven die zich bezig houden met oorlogvoering, huurlingen, die niet duidelijk vallen onder het gezag van de overheid en de internationale verdragen (zie mijn weblog Burgermilitair). Maar door de tendentieuze vraagstelling, duidelijk voor de bühne, zou ik Blackwater bijna gaan verdedigen. Overigens is dat laatste de ondervraagde directeur Mr. Prince van Blackwater uitstekend toevertrouwd.

PS. Parlementslid Mr. Shays gebruikt zijn vijf minuten volledig voor een lofdicht op Blackwater. Nadat een vorige vragensteller heeft vastgesteld dat Blackwater nog nooit een persoon die het bedrijf moet beschermen heeft verloren, stelt Mr. Shays na een lange lovende inleiding luid roepend de volgende vragen: "Hoeveel doden in 04?" - Antwoord: nul. - "Hoeveel doden in 05!?" - Nul. - "Hoeveel doden in 06!?" - Nul. Tenslotte roept Mr. Shays uit: "Thank you for doing a perfect job!". De volgende vragensteller is duidelijk weer van "the other side". Hij begint te vragen hoeveel compensatie Blackwater of Amerika heeft uitgekeerd aan onschuldige Irakese slachtoffers van acties en ongevallen waarbij Blackwater betrokken was.

Zie ook NRC 02.10.07: 'Rapport kritisch over Blackwater'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten