maandag 8 oktober 2007

Recht om vrij te zijn

"Taliban in de polder" vindt de VVD van het kabinet dat de koopzondagen wil beperken. Na Charlie Aproot neemt afgelopen zaterdag ook fractieleider Mark Rutte deze woorden in de mond op de VVD-Partijraad en sanctioneert ze daarmee.

Een pijnlijke en schrijnende vergelijking. Of men het er nu mee eens is of niet, dit kabinet draagt de politieke verantwoording voor het doden van Taliban-strijders en het sneuvelen van Nederlandse soldaten in die strijd. Hoe moet een minister van Defensie zo'n verantwoordelijkheid dragen als zijn politieke opvattingen worden gelijkgesteld aan die van de Taliban?

Natuurlijk mag de VVD voor een ruimere winkeltijdenwet pleiten, maar kom dan met argumenten. Het kabinet wil terug naar de wet zoals deze ruim tien jaar geleden door het paarse kabinet, inclusief de VVD, is ingevoerd. Twaalf door de gemeente te bepalen koopzondagen per jaar en in toeristische gebieden meer. Daardoor kunnen in Scheveningen en de Amsterdamse binnenstad de winkels altijd open. Maar veel gemeenten weten deze wet te omzeilen door het winkelen zelf als toerisme te beschouwen. Het kabinet wil daar een eind aan maken.

De wet ondervond indertijd veel verzet in de samenleving, met name van de kerken, de vakbonden en kleine ondernemers (allemaal Taliban-strijders?), maar is er toch gekomen. De druk op werknemers om op zondag te werken, en voor minder geld, is groot. De buurtwinkel zonder personeel hoeft op zondag niet open, maar dan ook doordeweeks niet meer, omdat de omzet verdwijnt naar het grootwinkelbedrijf. De bezwaren gelden niet zozeer het 'winkelen' als wel het anderen voor je laten werken op hun vrije dag. De tegenstanders van de wet voeren aan dat de samenleving behoefte heeft aan een gelijktijdig rustmoment voor bezinning en cohesie.

In mijn gereformeerde opvoeding leerde ik dat de zondagsrust er is voor de recreatie, herschepping, en niet alleen voor de christenen. Of zoals Fons Jansen het zegt: toen Onze Lieve Heer de aarde had geschapen, ging Hij een luchtje scheppen. Mijn ouders vonden dat als ik later buschauffeur zou worden - voor zover ik mij kan herinneren het enige beroep waarvoor zij mij als kind aanwijzingen gaven - ik mij op zondag niet zou moeten laten uitroosteren, omdat ik dan anderen voor mij zou laten werken

Zelf vind ik de winkeltijdenwet eigenlijk een nog niet eens zo onaardig compromis, als de wet dan maar wel gehandhaafd wordt. VVD staat voor Veel Vrije Dagen, riepen we ooit, maar als de regering van de VVD de vrije dagen niet mag beschermen, dan gaan uiteindelijk ook onze wettelijke vakantiedagen er aan. Uiteindelijk gaat het dus toch om vrijheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten