maandag 8 maart 2010

Vuile handen

Tegenover mij in de trein van Utrecht naar Amsterdam zaten twee jonge mannen met elk een zwarte wijsvinger. "Heb je gestemd?", vroeg ik aan de jongen tegenover mij. Hij begreep mij niet. "Did you vote?", vertaalde ik. Hij knikte. "Good", zei ik en ik stak mijn duim op.

Zondag waren de verkiezingen in Irak en duizenden Irakezen uit heel Nederland en andere landen kwamen stemmen in de Jaarbeurs in Utrecht. Daarbij moesten ze hun vinger in een inktpot dopen om dubbel stemmen te voorkomen. Bij de Irakeze verkiezingen moet je vuile handen maken. Het is nog steeds onrustig in Irak. Ik ken een Nederlandse militair die onlangs naar Bagdad is uitgezonden om, mede met het oog op deze verkiezingen, Irakese collega's te trainen.

De andere jongen sprak een beetje Nederlands en ik raakte met hem in gesprek. Hij is Koerd en woont in het Belgische Turnhout . Met een bus vol Irakezen waren ze naar Utrecht gekomen om te stemmen. De twee vrienden wilden nog een paar uur naar Amsterdam voordat ze met de bus terug gingen naar België.

Ik sprak mijn respect uit dat ze van zo ver gekomen waren om hun democratische plicht te vervullen en wenste hen nog een vrolijke vrije avond toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten