zondag 11 september 2011

Ground Zero

Tot op de dag van vandaag, tien jaar na de aanslagen in Amerika, begreep ik niet wat 'Ground Zero' betekent. Is het de begane grond van een hoog gebouw of is het een plek waar niets - zero - meer van over is? Het verbaast me eigenlijk dat ik het antwoord nooit eerder heb opgezocht. Pas toen de journaallezer vanmiddag aan correspondent Eelco Bosch van Rosenthal vroeg of het terrein van het World Trade Center ook de komende jaren Ground Zero blijft heten en het antwoord was dat deze naam langzaamaan zal verdwijnen, móest ik weten: wat is Ground Zero dan?

Ground Zero, zo lees ik in Wikipedia, is het punt op het maaiveld recht onder een zware explosie. Of er boven als het om een ondergrondse explosie gaat. Het is een term die gebruikt wordt bij het vaststellen van de schade op de grond bij zware explosies, met name bij atoomproeven en de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Maar ook bij aardbevingen of andere rampen met grote schade wordt de term wel gebruikt. Het is dus het epicentrum op de grond, het punt van waaruit de effecten afnemen met het toenemen van de afstand. De term Ground Zero vindt zijn oorsprong in het Manhattan Project, de ontwikkeling van de atoombom, en krijgt uiteindelijk zijn bekendheid in Manhattan, New York.

Al op de ochtend van de aanslagen van 11 september 2001, om 11.55 uur, gebruikte een correpondent van Fox News de term Ground Zero voor de puinhopen van het World Trade Center en dezelfde dag nog werd dit begrip door anderen overgenomen.

Ground Zero slaat dus echt op de restanten van de ingestorte Twin Towers en het gat dat is geslagen in het hart van New York. Het is begrijpelijk dat burgemeester Bloomberg er nu voor pleit afscheid te nemen van Ground Zero: "The time has come to call those 16 acres what they are: The World Trade Center and the National September 11th Memorial and Museum."

Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Ground_zero

Bij het vaststellen van de effecten van een atoombom, zoals hier op de stad Hiroshima, worden cirkels getrokken rond het punt onder de explosie, die op opeenvolgende afstanden van het middelpunt worden genummerd.
Het punt onder de explosite heet Ground Zero.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten