woensdag 30 juni 2021

Familiediner op Wickenburgh

Zoals wel vaker heeft de Raad van State - een goede 'werk-gever' - de gemeente Houten weer eens aan het werk gezet. 

De Raad heeft vandaag een besluit van de gemeente en een omgevingsomgeving in de prullenbak gegooid. 

De gemeente moet een nieuw besluit nemen. Om een beetje vaart te maken, is tegen dat nieuwe besluit alleen bij de Raad van State zelf beroep mogelijk. 

Het gaat hier om een burenruzie, waarbij ook wel de hulp had kunnen worden ingeroepen van Bert van Leeuwen van het Familiediner, Mr. Frank Visser of de Rijdende Rechter (zoals presentatrice Jetske zegt: Wijdende Wechter Meester Weed). Voor dat Familiediner is Wickenburgh wel een mooie locatie. 

Bij 't Goy, net buiten de kern Houten, ligt het mooie landgoed Wickenburgh. De bewoners blijven in de gepubliceerde uitspraak anoniem. Buurman 1A woont in het koetshuis en is eigenaar van de oostelijke vleugel van het landhuis, die hij verhuurt aan buurman 1B. De westelijke vleugel van het landhuis is van buurman 2, die daar zelf woont. 

Buurman 2, de eigenaar-bewoner van de westvleugel, verhuurt enkele ruimtes als trouwlocatie. Dat is nodig om de kosten van het optrekje te kunnen betalen. Hij heeft het houtwerk een andere kleur gegeven, die afwijkt van de rest van het landgoed, maar volgens hem is dit de oorspronkelijke kleur. De buurman en de monumentencommissie zien dat niet zitten. Alles moet in één kleur. De gemeente staat de afwijkende kleur toe tot 2024, tegen die tijd moeten de beide buren het eens zien te worden over één kleur voor het geheel. In de vergunning haalt de gemeente per ongeluk geel en groen door elkaar. De gemeente staat horeca toe voor twee dagen in de week, maar weigert een verguning voor de andere dagen. Het is daarbij niet helemaal duidelijk of muziek op het terras is toegestaan en of de trouwlustigen zich ook buiten het terras mogen begeven voor een mooie foto of erehaag op het gazon. 

Buurman 1B ziet al dat gefeest pal naast de deur helemaal niet zitten en heeft samen met eigenaar 1A, die in het koetshuis woont, bezwaar gemaakt tegen de horecavergunning en tegen de vloekende kleuren op het prachtige pand. 

De rechtbank gaf eerder de gemeente en buurman 2 onder voorwaarden gelijk, waarvoor de gemeente het besluit wel wat aan moest passen, maar de Raad van State gooit dat besluit nu geheel en al in de prullenbak. De gemeente moet het huiswerk overdoen. De belangen van de buren zijn niet goed afgewogen en het is ook niet duidelijk waarom de gemeente afwijkt van het advies van de monumentencommissie door de afwijkende kleur tot 2024 toe te staan. 

De Raad gooit geen bommetje op de trouwlocatie als zodanig, want die blijkt in de vergunning niet eens te worden genoemd en kan dus ook niet worden vernietigd. Dus als je stiekem wilt trouwen in een afwijkende kleur, dan kan je nog steeds terecht op Wickenburgh. 

Zie: 
Uitspraak Raad van State 30-06-2021
Landgoed Wickenburgh


Geen opmerkingen:

Een reactie posten