woensdag 19 januari 2022

Hoe voorkomt u dat u per ongeluk fraudeert en andere tips

Nu ik dankzij Drees de bijstand verlaten heb, kan ik de helft van mijn prikbord in de gang leeghalen. Daar hingen jarenlang zes pagina's met spelregels, tips en waarschuwingen waar ik als on/schuldig bijstander op moest letten. Voordat ze bij het oud papier belanden, heb ik ze gescand voor mijn digitale archief in niet al te dierbare herinnering.
 
Op het blad met 'de spelregels bij een uitkering' rechts een volle kolom plichten en links daarvan een klein blokje rechten, waar de sociale dienst zich helaas niet altijd aan hield.
 
Op het blad 'Zo voorkomt u dat u onbedoeld fraudeert' een aantal tips om te vermijden dat je op een dag wakker wordt als crimineel en het geen droom blijkt te zijn.
 
Het eerste blokje 'Uw huisgenoot start met studeren' is meteen al het punt waarop ik een rechtszaak tegen de sociale dienst heb gewonnen. Ik kwam er bij toeval achter dat mijn kamerhuurder naast zijn werk een MBO-opleiding volgde. Zijn wel of niet studeren had directe gevolgen voor mijn uitkering. De rechter was het met mij eens dat ik dat niet kon of hoefde te weten en dat de kamerverhuur valt onder de in de wet genoemde uitzonderingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten