woensdag 22 maart 2023

Roerig Zuid-Afrika

Mijn 'correspondente' in Kaapstad meldde mij maandag 20 maart dat het hele land in de ban is van protesten. Het is toevallig een geschikte 'stakingsdag', namelijk een snipperdag tussen de zondag en de nationale Human Rights Day op dinsdag 21 maart. Om die reden had ook mijn vriendin daar maandag en dinsdag vrij en ze past deze week op een huis en de honden van een gezin dat zoals velen de hele week op vakantie is. Op Human Rights Day wordt het bloedbad van 21 maart 1960 in Sharpeville herdacht, waarbij 69 mensen om het leven kwamen. Het is een herinnering aan de moeizame strijd voor democratie en mensenrechten in Zuid-Afrika. 

In de Nederlandse media heb ik niet veel berichtgeving over de protesten gezien. Onder andere het Nederlands Dagblad geeft er wel aandacht aan: Zuid-Afrika is in de ban van protesten, de energiecrisis en stijgende voedselprijzen. Maar ook de dubbele moord op anti-corruptie onderzoekers Cloete en Thomas Murray, die onderzoek deden naar omvangrijke corruptiezaken binnen de overheid, zorgt voor onrust op straat. 

Op YouTube zie ik een compilatievideo van EWN Eyewitness News met beelden van de protesten verspreid over het hele land. Geen opmerkingen:

Een reactie posten