vrijdag 25 augustus 2023

Dwangsom voor gemeente Houten

Dossier: go.stylo.nl/steenuil

De gemeente Houten heeft een dwangsom opgelegd gekregen vanwege de illegale sloop van twee loodsen aan het Hofspoor (plan Loerik 6). Dat heeft een woordvoerder van de gemeente laten weten. De dwangsom is opgelegd door de Regionale Uitvoeringsdienst RUD, de gemeenschappelijke milieudienst van de provincie en omliggende gemeenten. In 2021 had de gemeente een ontheffing aangevraagd voor de sloop op grond van de Wet Natuurbescherming vanwege de aanwezigheid van steenuilen in het gebied, maar de provincie heeft deze geweigerd. In 2023 zag de gemeente toch de mogelijkheid om twee van de drie loodsen te slopen, maar volgens de Regionale Uitvoeringsdienst had de gemeente daar geen toestemming voor. 

Betrokken medewerkers van de gemeente en van de RUD waren vrijdagmiddag niet bereikbaar voor verdere toelichting en commentaar, maar zullen begin komende week reageren.  

Zie Styloblog 6/6/23 Gemeente Houten in overtreding
Zie Styloblog dossier go.stylo.nl/steenuil

Strafrechtelijk onderzoek

Aanvulling 28/8/23: De woordvoerder van de Regionale Uitvoeringsdienst RUD laat mij vandaag het volgende weten:

"De RUD heeft de gemeente laten weten dat we van plan zijn om een last onder dwangsom op te leggen (voornemen last onder dwangsom). Doel hiervan is het herstel van de aantasting van het leefgebied van de uilen. Gemeente en RUD zijn in overleg over geschikte herstelacties die de gemeente uit kan voeren. Als deze herstelmaatregelen zijn genomen, dan eindigt dit handhavingstraject. Naast het bestuurlijke handhavingstraject, doet de RUD strafrechtelijk onderzoek. Na afronding hiervan wordt de zaak voorgelegd aan het openbaar ministerie."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten