vrijdag 4 augustus 2023

Kippenlijn met hondekop


Deze gave foto van het station Barneveld-Dorp uit 1966 zag ik vandaag in de Facebook-groep 'Barneveld vroeger of later'. Zoals vele anderen - te lezen in de commentaren - vond ik het vreselijk toen dit station - nodeloos - werd gesloopt. De stations Lunteren en Ede-Centrum aan dezelfde kippenlijn bleven wel gespaard. Zo en nu en dan gaan er stemmen op om het station te herbouwen, maar dat lijkt mij een illusie. 

In één van de commentaren las ik: "Zo herkenbaar en wat was het mooi en ouderwets. Prachtig met die oude trein. Wat staat er nu? Een afschuwelijk lelijke glazen bak. Ik hoop dat ooit het oude station herbouwd wordt - daar is volgens mij een stichting voor opgericht."

Ook die mooie oude trein valt dus op. Maar mijn jongensogen zien juist een hypermoderne trein. Dit bracht mij tot het volgende commentaar. 

Jammer dat ik die dag in 1966 (11 jaar oud) niet bij het spoor ben gaan kijken, want die in mijn ogen hypermoderne hondekop-trein was in de late jaren '60 nog een zeldzaamheid op de kippenlijn en heb ik pas een paar jaar later voor het eerst gezien. Misschien is die uitzonderlijke 'moderne' trein de reden voor deze foto. Er reden toen nog voornamelijk treinen met het smalle neusje. Vanaf 1967 ging ik in Ede naar school, meestal op de fiets maar bij slecht weer met de trein. Ik herinner me de sensatie de eerste keer (dus jaren na deze foto) dat er op station Ede-Wageningen zo'n hondekop voorreed om ons naar Barneveld te brengen. Bij het binnentreden van de coupé schreeuwden we het uit van enthousiasme: "Het lijkt wel een vliegtuig!!!"

Als ik er later aan terugdenk, dan begrijp ik waarom we de trein op een vliegtuig vonden lijken. De bagagedragers zaten langs de zijkant in de lengterichting van de trein in plaats van overdwars bij elke bank en aan het plafond liep door het midden een lange rij van TL-lampen, eveneens in de lengterichting van de trein. Dat gaf de trein een veel ruimere, lichte en moderne uitstraling. Weer later werden deze treinen geel geschilderd in plaats van het standaard donkergroen. Het was ook een sensatie toen we voor het eerst een gele trein voorbij zagen razen op station Ede-Wageningen na de gebruikelijke waarschuwing die ik kan dromen: "Dames en heren, op spoor 5 zal een doorgaande trein passeren. U wordt verzocht op behoorlijke afstand van de perronkant te blijven".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten