Vanmorgen ontving ik een mail Avi Medical. Wat is dat nou weer? O ja, de huisarts in München waar ik vorig jaar augustus ben geweest vanwege een pijnlijke insectenbeet op mijn rug, mogelijk een teek maar dat bleek het niet te zijn. Maandagmorgen naar de dokter, de nota van €42 betaalde ik ter plekke en zette ik in de VGZ-app, vrijdags was het geld al weer bijgeschreven op mijn rekening. Ook huisartsenzorg in het buitenland zit in onze basisverzekering en gaat niet af van het eigen risico. Wat ging dat vlot.
Om het bericht van Avi Medical te kunnen lezen, moet ik inloggen in de Avi app en gelukkig heb ik die app en de inloggegevens nog bewaard. Het bericht luidt als volgt:
"Hello Ytzen Lont, The city of München and the surrounding districts are TBE risk areas, in which the risk of brain inflammation after a tick bit is increased (Robert Koch Institut). For protection, we therefore recommend a vaccination against TBE for our Munich patients. Your health insurance will cover the costs. Book your appointment now. Your Avi Medical Team. PS: Please remember your vaccination pass".
Ik had er nog nooit van gehoord, hersenontsteking door een tekenbeet, en ik ben er meteen wat verder over gaan lezen. Goede informatie is hier te vinden: tekenbeetziekten.nl (c).
Het is een gevaarlijke ziekte en anders dan bij de ziekte van Lyme vindt besmetting meteen plaats, dus voordat je de kans hebt gehad om de teek te verwijderen. In Nederland komt de ziekte nog weinig voor, Zuid-Duitsland is wel een risicogebied en daar neemt het snel toe.
Het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) is een virusinfectie die je door een tekenbeet kan oplopen. Deze tekenbeetziekte kan ernstige hersenontsteking (encefalitis) veroorzaken. Het TBE-virus is nieuw in Nederland, komt nog heel weinig voor, maar het aantal mensen dat deze ziekte oploopt neemt toe in zowel Nederland als de rest van Europa. In het Engels wordt de ziekte Tick-Borne Encephalitis (TBE) genoemd en in het Duits Frühsommer Meningoenzephalitis (FSME).
Het TBE-virus bevindt zich in het speeksel van een besmette teek. Als je door deze teek gebeten wordt, vindt besmetting daarom al binnen enkele minuten plaats. Hierdoor is het onvermijdelijk dat je bij de tekenbeet het virus oploopt. Dit verschilt van de ziekte van Lyme waarbij het risico op besmetting toeneemt naarmate een met de Lyme-bacterie besmette teek langer (van enkele uren tot dagen) in de huid zit vastgebeten. Bij de ziekte van Lyme verklein je het risico door de teek op de juiste manier snel te verwijderen. Hoewel TBE meestal door een tekenbeet wordt veroorzaakt, kan het ook komen van besmette rauwe melkproducten uit risicogebieden en heel soms via bloedtransfusies.
De kans op een infectie na een tekenbeet is in Nederland zeer klein, omdat er slechts zeer weinig teken besmet zijn met het TBE-virus. In de risicogebieden van Europa [waaronder Zuid-Duitsland] is het aantal mensen bij wie TBE is vastgesteld in de laatste 30 jaar zelfs verviervoudigd.
Het merendeel van de mensen krijgt geen of slechts milde symptomen. Bij een klein deel van de patiënten ontwikkelt de ziekte zich verder naar een tweede fase. Na één tot drie weken zonder klachten ontstaat opnieuw koorts en wordt het centraal zenuwstelsel geīnfecteerd. Er kunnen hersenvliesontsteking (meningitis), hersenontsteking (encefalitis), een ontsteking van het ruggenmerg (myelitis), of combinaties hiervan ontstaan.
Tot bijna de helft van de patiënten houdt na het doormaken van de ernstige tweede fase langdurige of blijvende neurologische klachten en beperkingen. Dit wordt een post-encefalitisch syndroom genoemd. Voor klachten die langer aanhouden dan een jaar geldt een slechte prognose. Schade opgelopen door encefalitis valt onder de noemer Niet-aangeboren Hersenletsel (NAH).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten