woensdag 5 juni 2024

Hondekop op de kippenlijn


Een foto op Facebook van een gele Hondekop-trein, op station Ede-Wageningen wachtend langs het perron van het kippenlijntje naar Barneveld. Foto: Huub Baar. Ik schreef dit commentaar

Op dit station. Deze trein. De Hondekop.

De eerste keer vergeet ik nooit. Opgegroeid in Barneveld, na de lagere school naar het Streeklyceum, vlakbij dit station. Meestal gingen we op de fiets, 18 km heen, 18 km terug, zes dagen in de week. Maar bij slecht weer gingen we met de trein, van Barneveld-Dorp naar station Ede-Wageningen. Op het kippenlijntje reed toen nog het groene snuitje. (Iemand zal hier wel roepen MAT-zoveel.) 

De Hondekop, ook groen nog in die tijd, zagen we wel op de hoofdlijn Utrecht - Arnhem, maar als die stopte was dat niet voor ons en vaak raasden ze in volle vaart voorbij. "Dames en heren, over spoor 5 zal een doorgaande trein passeren. U wordt verzocht op behoorlijke afstand van de perronkant te blijven". Ik kan het zo nog opdreunen en soms doe ik dat ook, het geluid van de luidspreker nabootsend. 

En één keer - als een donderslag of zelfs wonder uit de hemel - raasde daar een gele Hondenkop voorbij. Zo eentje als op de foto. We gilden het uit. Zoiets hadden we nog nooit gezien. En dan kwam die dag, veel later maar al even onverwachts, dat er na schooltijd voor het eerst een Hondekop voorreed langs het zijperron van het kippenlijntje en die wachtte daar voor óns!

Ik herinner me nog precies dat moment. We stapten in en liepen de coupé binnen en keken onze ogen uit. "Het lijkt wel een vliegtuig!", riep ik tegen mijn vrienden en ook het zoemende geluid bij het snel optrekken van deze trein klonk voor ons als een lancering.

Pas jaren later heb ik begrepen waar deze voor ons verrassend moderne eerste indruk door kwam. Dat kwam doordat de bagagerekken in een lange lijn langs de wand bevestigd waren en niet zoals bij ons 'snuitje' overdwars bij elke bank. En de verlichting liep eveneens als een lange lijn door het midden van de coupé. Door deze belijning van verlichting en bagagerekken oogde deze trein licht, ruim en modern.

Maar de volgende dag reed weer het snuitje over het kippenlijntje en ben ik met de fiets naar school gegaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten