woensdag 19 juni 2024

Spanning in Sierra Leone (3)

Zoals bekend probeer ik deze dagen het nieuws in Sierra Leone te volgen met oplopende spanning rond het vandaag (19/6) te publiceren eindverslag van de onderzoekscommissie (*) over de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Er gaan vooral geruchten rond maar weinig concreet nieuws. Er is geen 'lockdown', maar mensen die ik spreek blijven binnen of wilden het vanmorgen eerst even aankijken alvorens te besluiten naar hun werk te gaan.

Op zoek naar nieuws - als dat er is - valt mij nu op op dat de website van het State House, de residentie van de president 'down' is en ook enkele ministeries (waaronder Defensie en Buitenlandse Zaken), maar niet alle instanties met de extensie gov.sl zijn down. Is een ICT'er ijverig aan het sleutelen om het rapport online te krijgen of is er iets anders aan de hand?

-----

(*) De Tripartite Committee is een in oktober vorig jaar ingestelde commissie van de regeringspartij SLPP, de grootste oppositiepartij APC en onafhankelijke buitenlandse waarnemers. De Kiesraad riep president Bio (SLPP) uit als winnaar van de presidentsverkiezingen van 24 juni 2023 met 60% van de stemmen, maar kon of wilde de onderliggende getallen niet tonen en de APC gelooft en erkent de uitslag niet. Bij wijze van compromis en om toch samen verder te kunnen, is in oktober deze commissie ingesteld, waarvan het mandaat vandaag (19/6) afloopt. Behalve deze dag 19 juni wordt ook 24 juni, precies een jaar na de verkiezingen, als bijzonder spannend gezien. Politie en troepen zijn deze week in het hele land paraat. De APC wil dat de commissie vaststelt dat de uitslag niet rechtsgeldig is en dat de verkiezingen over moeten; de SLPP verwacht slechts hervormingsvoorstellen over hoe de verkiezingen een volgende keer beter kunnen worden aangepakt. De APC schijnt zich het ene moment te schikken en het andere moment te dreigen hun standpunt door te zetten en de president zo nodig af te zetten.

-----

Aanvulling 19/6/24 avond. Government of Sierra Leone and APC issue joint statement. "(...) the Government of Sierra Leone (GOSL) and the All Peoples Congress (APC) have issued a joint statement outlining their commitment to cooperation and electoral justice. The joint statement, released by the Tripartite Committee (...) highlights several key areas of progress and future steps. Both parties have affirmed their dedication to electoral justice, electoral reforms, peace, and national cohesion. (...)"

-----

Aanvulling 20/6/24. Het is moeilijk om concreet nieuws uit Sierra Leone te krijgen, ook de Sierra Leoonse media blijven vaag en wollig en de regeringswebsites zijn nog steeds 'down'. Voor zover ik kan nagaan, is het mandaat van de onderzoekscommissie verlengd, er nog geen eindrapport bekendgemaakt, werkt de APC weer mee aan de commissie en is het rustig gebleven in het land.

Het valt mij telkens weer op dat alles wat met verkiezingen te maken heeft in het land angsten oproept bij mensen, ik heb daar al eerder over geschreven. Zodra het over verkiezingen gaat, willen er mensen het land verlaten of binnen blijven of ze vragen om geld om een telefoon te kopen of de stad te kunnen verlaten in geval van nood. De angst vanwege de gruwelijke burgeroorlog en de angst voor andere landgenoten zit er nog steeds diep in. Terwijl het land potentieel rijk is (diamant, landbouwgrond, waterkracht, toerisme), als men de handen ineen zou slaan en de maatschappij beter organiseren.
-----
Aanvulling 20/6/24 18:30u. De website van de president (State House) doet het weer. Laatste bericht is van 16 juni. Geen mededelingen over de Tripartite Committee. De website van ministeries van Defensie en van Buitenlandse Zaken doen het nog niet. 
-----
(Diverse links naar regeringswebsites en media onder mijn oorspronkelijke bericht van zondag 16 juni.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten