donderdag 23 december 2004

Nicaraguaanse jicaras

Collega Karla uit Nicaragua verraste mij daags voor de kerst met een leuk cadeau. Een klein houten bekertje van nauwelijks twee centimeter hoog en een miniscuul houten stampertje. Het deed me denken aan de kom en stamper die vroeger in apotheken werd gebruikt om poeders met de hand te vermalen. Ik had geen idee wat het was. Karla vertelde mij dat het een miniatuur van een typisch Nicaraguaanse jicara is. Jicara met de j van "Gossé" Feliciano.

Jicara

Jicaras zijn Nicaraguaanse drinkbekers gemaakt uit de vrucht van de jicaro. Als de vrucht is gedroogd, wordt deze van binnen uitgehold en van buiten met de hand bewerkt, met kunstig houtsnijwerk. De echte bekers zijn zo'n 10 tot 25 cm hoog. Mijn miniatuur is aan de buitenkant bont beschilderd. Het miniscule houten stampertje is ongeverfd maar bevat mooi houtsnijwerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten