dinsdag 30 januari 2024

Beter benutten bestaande woningvoorraad

Een extra woonlaag met appartementen op een flat van 3 etages, een jongere die een kamer vindt in huis bij een hospita en een ouder echtpaar dat in een mantelzorgwoning in de tuin van hun kind woont. Het beter benutten van de bestaande voorraad is hard nodig om het enorme woningtekort op te lossen.

Om hospitaverhuur in Nederland weer net zo gebruikelijk te maken als het decennialang was, bereidt minister De Jonge een wetswijziging voor met als doel dat hospitaverhuur door meer hypotheekverstrekkers toegestaan wordt. Daarom onderzoekt de minister de mogelijkheid om een hospitacontract te kunnen beëindigen bij verkoop. Ook is bredere bekendheid met de mogelijkheden en de regelgeving rondom hospitaverhuur noodzakelijk. Niet alleen onder potentiële hospita’s, maar ook onder gemeenten en verhuurders, waaronder woningcorporaties. Om dit te bereiken start de minister later dit jaar met een informatiecampagne over de hospitaregeling.

Ook moedigt de minister transformaties aan (het omvormen van bijvoorbeeld kantoren naar woningen) en 'friendscontracten', waarbij huurders voorzieningen (bijvoorbeeld de keuken of tuin) delen. Verder wil de minister met gemeenten en corporaties in gesprek over het 'optoppen' van woningen, naar 100.000 nieuwe woningen op platte daken.
 
Lees verder:

-----
Ruimtelijke ordening binnen de woning
Over ruimte benutten: zie ook mijn blog Wipkip-referendum 01-02-2021 en het interview van Kustaw Bessems met Ytzen Lont en Foday Marnoh Sesay in de Volkskrant 16-06-2021: Nieuwe kostgangers. Terugkeer van de hospita. "Nu de woningnood toeneemt, is een kamer huren bij een hospita (of hospes) zo gek nog niet." Ik 'pleit' er al jaren voor waar mogelijk de ruimte binnen de bestaande woningvoorraad beter te benutten, particuliere kamerhuur is daarvoor één van de mogelijkheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten