maandag 8 april 2019

Baie snaakse klanke

Het Afrikaans is de enige buitenlandse taal die ik redelijk goed begrijpen kan zonder 'm ooit geleerd te hebben. Het blijft een mooie taal, in z'n eenvoud en structuur. Als tiener las ik de Suidafrikaanse Panorama, een rijk geïllustreerd magazine, waarvan ik een hele stapel van m'n grootouders had gekregen. Zij waren op bezoek geweest bij familie in Zuid-Afrika. Ergens in de jaren '70 woonde ik een vierdaagse conferentie bij in Amsterdam, waar de Zuid-Afrikaanse dominee David du Plessis elke dag de hoofdspreker was. Na wat gewenning kon ik zijn Afrikaans probleemloos volgen. David du Plessis was een bekende pinksterpredikant die toenadering zocht tot de gevestigde kerken, wat hem door zijn eigen achterban niet altijd in dank werd afgenomen. Hij sprak ook voor de Wereldraad van Kerken en het Tweede Vaticaans Concilie. Waar hij stond ten aanzien van de Apartheid weet ik niet en ik kan me trouwens ook weinig meer herinneren van de conferentie in Amsterdam.

Eén begrip dat ik daar hoorde, zal ik nooit vergeten. In Pinksterkringen is het 'spreken in tongen' een bekend verschijnsel. David du Plessis noemde tongentaal op z'n Afrikaans "baie snaakse klanken", heel vreemde geluiden, wat denk ik wel een adequate beschrijving is. Misschien ook wel voor de Afrikaanse taal zelf.

Vandaag zag ik weer een mooi Afrikaans woord op Twitter langskomen: "hoëspoedjaagtog" alias high speed car chase alias een wilde achtervolging. En ook dit keer gaat het om een baie snaaks spiritueel verschijnsel, want de gepakte boef dacht dat hij door demonen werd achterna gezeten.

Hoëspoedjaagtog

<< ʼn Man, wat aangevoer het hy is besig om ʼn geestelike oorlog te voer en dat hy van demone wou vlug, is in hegtenis geneem ná ʼn hoëspoedjaagtog in Ekurhuleni.

Verskeie pogings om die man aan te moedig om stil te hou, insluitend om die paaie met ander voertuie te versper, was tevergeefs. Omdat die man ʼn gevaar was vir ander motoriste, het die polisiebeamptes as ʼn laaste uitweg gepoog om die voertuig tot ʼn stilstand te dwing deur na die bande te skiet. Die voertuig het uiteindelik om 10:25 tot ʼn stilstand gekom en die motoris is in hegtenis geneem. >>

Gelukkig is de hoëspoedjaagtog dus toch nog goed afgelopen en is er niemand gewond geraakt.

Bron:

Sonder Maroela Media sou jy nie geweet he nie.

https://maroelamedia.co.za/nuus/sa-nuus/hoespoedjaagtog-toe-man-glo-van-demone-wou-vlug/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten