zondag 19 december 2021

Free at last


Vanaf vandaag kan er geen gemeenteambtenaar meer naast m'n bed komen te staan (ik heb dit voor de zekerheid nog eens extra nagevraagd) om te controleren hoe ik mijn slaapkamer heb ingericht, hoef ik de indeling van m'n koelkast aan niemand meer uit te leggen (behalve soms aan mijn huisgenoot), hoef ik het niet een maand van tevoren aan te vragen als ik een stap over de grens wil zetten, hoef ik niet meer elke cent te verantwoorden en jaarlijks meer dan honderd pagina's aan bankafschriften en boekhouding in te leveren, die dan dus ook niet meer kwijt kunnen raken binnen de ambtelijke organisatie, hoef ik ook niet meer aan een ambtenaar uit te leggen wat een balans is, hoef ik niet meer elke maand schriftelijk de vraag te beantwoorden of ik ergens anders dan thuis geslapen heb en waar dan wel, hoeft mijn broer niet meer achteraf een verklaring te tekenen omdat hij me ooit een nieuw regenjack op mijn verjaardag heeft gegeven en mag ik zonder toestemming van de gemeente vrijwilligerswerk doen en werk aannemen zoveel als ik wil en kan hebben (ja, ik mag voortaan zonder toestemming van de overheid werken). Free at last.

Vandaag laat ik zeven jaar aanvullende leenbijstand achter mij en ben ik vier maanden na mijn 66ste verjaardag officieel benoemd tot Staatserkende Oude Man (SOM) met toekenning van de bijbehorende levenslange maandelijkse SOM geld, die ik helemaal zelf mag houden en waarover ik aan geen gemeenteambtenaar verantwoording hoef af te leggen. De afgelopen zeven jaar ben ik met een beetje werk, een beetje sukkelen en een beetje lenen en een hoop regels, een moeizame ambtelijke leercurve en een spannende maar gewonnen rechtszaak om de overheid bij de wet te houden, overigens prima doorgekomen. Sukkelen blijf ik, maar wat ik ben ik blij: free at last.

Terwijl ik dit zo zit te schrijven, wordt er precies om middernacht op de hoek van mijn straat keihard knallend siervuurwerk afgestoken. Mijn burgerhart maant mij de politie te verwittigen, maar dan bedenk ik mij dat dit misschien wel een door de gemeente als verrassing georganiseerde vuurwerkshow is waarmee afscheid wordt genomen van weer een burger minder in de bijstand. Dank u wel gemeente, dank u wel Werk en Inkomen Lekstroom (WIL), dank u wel medeburgers. Free at last.Geen opmerkingen:

Een reactie posten