maandag 4 januari 2021

Prikkelende televisie

Is het eigenlijk wel zo verstandig om constant beelden op televisie te tonen van mensen die een prik krijgen in hun bovenarm? Goed voorbeeld doet goed volgen, is het idee. Maar niet iedereen zal het een prettig en navolgbaar beeld vinden.

Zelf ben ik bang voor alles behalve voor prikken. De Tour de France is pas echt eng, omdat fietsers elk moment kunnen vallen. Maar een prik bij de tandarts achterin de kaak maakt me niks uit en de griepprik voel ik niet eens. Ik was me er - voordat ik de beelden zag - ook nauwelijks van bewust hoe diep zo'n naald gaat. Er is een groot verschil tussen bloed prikken, waarbij de naald 'horizontaal' vlak onder de huid blijft (wat overigens potentieel pijnlijker is) of het 'verticaal' inbrengen van een vaccin diep in een spier. 

Ik ben wel eens een injectie wezen halen met een tienerjongen die bang was voor prikken. Terwijl de zuster links en ik rechts van hem zat, ben ik druk met hem blijven babbelen toen de prik kwam, zodat hij mijn kant op bleef kijken. En babbelen kan ik wel. Hij kreeg geen tijd om bang te zijn en het viel hem reuze mee.

In de aanloop van het vaccinatieprogramma wordt regelmatig gemeten hoeveel mensen bereid zijn de prik te halen. Een groep mensen is bang vanwege complottheorieën. Er is helemaal geen virus... Rutte, Gates, Soros, de Joden willen via het vaccin de macht over ons verkrijgen. Wereldmacht. Een (slinkende) groep wil uit religieuze overwegingen geen vaccinatie. Die gezond zijn, hebben den medicijnmeester niet van node (Mattheüs 9:12). God, niet het lot of de mens, bepaalt ziekte en gezondheid en wie is de mens dat wij de Almachtige zouden tegenspreken. Een (groeiende) groep weigert vaccinatie uit holistische motieven. We moeten de natuur haar gang laten gaan, het maakt ons sterk en immuun. Ik vraag mij af of twijfelaars zich laten overtuigen als ze op televisie een politiek leider die ze misschien wantrouwen of verafschuwen demonstratief in de arm geprikt zien worden.

Maar er zijn denk ik ook mensen die best gevaccineerd willen worden maar bang zijn voor de prik of zich er niet toe kunnen zetten die afspraak te maken.

Raken die door het zien van de vele prikken op televisie immuun of blijft die naald steken?Geen opmerkingen:

Een reactie posten