zondag 25 april 2021

Sociale woningen in Houten

De NOS op 3 heeft een handige app gepubliceerd, waarmee je kunt zien hoeveel woningen er zijn in jouw gemeente, verdeeld naar sociale huur, vrije sector en koopwoningen. De uitkomsten van Houten heb ik hier op een rij gezet. Je kunt elke andere gemeente invullen. 

Sociale woningen in Houten
https://app.nos.nl/op3/socialehuur/#/?gemeente=houten

Zo lang sta je gemiddeld ingeschreven voor je een sociale huurwoning vindt in Houten:
9 jaar en 7 maanden.

Dit is de tijd vanaf het moment dat je je inschrijft tot het moment dat je een huis hebt gevonden. De tijd waarin je actief aan het zoeken bent is korter, gemiddeld:
4 jaar en 6 maanden.

Nederland heeft een groot tekort aan sociale huurwoningen. Om in aanmerking te komen voor sociale huur mag je niet te veel verdienen én moet je je inschrijven bij een woningcorporatie bij jou in de buurt. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger je plek op de wachtlijst. Veel mensen schrijven zich daarom uit voorzorg in, zodat ze meer kans maken als ze daadwerkelijk op zoek zijn.

Aantal woningen in Houten in 2020
Woningcorporaties: 5083
Andere verhuurders: 1484
Koophuizen: 13.835
Onbekend: 15
Totaal: 20417 woningen

Vergeleken met heel Nederland zijn er in Houten relatief gezien minder woningen in het bezit van woningcorporaties.
Houten: 24,90%
Nederland: 29,07%

Het aandeel huurwoningen van woningcorporaties in Houten is tussen 2015 en 2020 afgenomen van 26% naar 25% (afgerond van 24,90%).

Het aandeel koopwoningen is in die tijd gestegen van 67% naar 68%.

Het totale aantal huurwoningen van de woningcorporatie(s) in Houten is wel toegenomen: er zijn 154 sociale huurwoningen bijgebouwd, 344 bijgekocht en 464 woningen door corporaties verkocht. Ook kwamen er nog 3 'overige' woningen bij. Dat zijn bijvoorbeeld woningen die van vrije huur in sociale huur veranderden. Onderaan de streep is het aantal woningen van woningcorporaties in Houten met 37 toegenomen ten opzichte van 2015. Maar dat betekent niet dat de wachtlijsten korter zijn geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten