vrijdag 16 april 2021

Meld Misdaad Anoniem: (4) ervaring van de politie

Blogserie over Meld Misdaad Anoniem: (1) samenwerking met gemeente; (2) interview met de woordvoerder; (3) het contract; (4) ervaring van de politie.

Naar aanleiding van een persbericht van de provincie Utrecht (27-08-20) over samenwerking van gemeenten met Meld Misdaad Anoniem had ik de nodige vragen. Rond die tijd las ik in de Barneveldse Krant (22-09-20, premium) over een politie-inval in twee loodsen in Kootwijkerbroek. Volgens de eigenaar van de loodsen was deze inval gebaseerd op een valse melding. Daar wilde ik meer over weten. Daarom heb ik contact opgenomen met de politie. 

De Barneveldse Krant meldt: "De grootscheepse inval in twee loodsen aan de Oude Essenerweg in Kootwijkerbroek, afgelopen zondag, werd gedaan op basis van een valse anonieme melding. Dat stelt de eigenaar van de twee loodsen. Er is hier helemaal niets aan de hand."

Dit leek mij een voorbeeld van hoe het met een anonieme melding dus ook mis kan gaan. Woordvoerder Frank Brouwer van de politie Oost-Nederland beantwoordde mijn vragen. 

Politie: "Je noemt Kootwijkerbroek als voorbeeld dat het soms mis kan gaan. Dat roept de vraag op wat er precies is mis is gegaan. Er komt een serieuze melding bij de politie binnen. Die reageert daar snel en adequaat op. Vervolgens blijkt gelukkig dat er niets aan de hand is. Hoe dat kan is niet bekend. Het kan veel oorzaken hebben. De conclusie dat er iets is misgegaan is niet te staven."

Mijn vraag: "Uiteraard kunt u geen inhoudelijke mededelingen doen over anonieme meldingen, maar u kunt neem ik aan wel aangeven via welk kanaal de melding binnenkwam: rechtstreeks bij de politie, via Meld Misdaad Anoniem of langs andere weg, bijvoorbeeld de gemeente.

Politie: "Daar kunnen we niets over zeggen. Wel kunnen we zeggen dat wij meldingen zo goed mogelijk proberen in te schatten voordat wij erop af gaan. Voor ons was deze melding serieus genoeg om direct op te schalen."

Mijn vraag: "Was dit in de ogen van de politie een "valse melding"? Wat is het commentaar van de politie op deze uitspraak van de eigenaar van de loodsen."

Politie: "Dat is niet te zeggen. Dat een melding niet is wat het aanvankelijk lijkt, kan veel oorzaken hebben. Een valse melding is er daar slechts één van. Wij reageren daarom niet op de uitspraken."

Mijn vraag: "Wat is de verklaring van de politie rond dit voorval?"

Politie: "De reden van onze inzet in Kootwijkerbroek was een melding dat er misschien een confrontatie zou plaatsvinden tussen verschillende personen waarbij mogelijk wapens zouden worden gebruikt. Daar hebben we snel op gereageerd. Omdat we niet precies wisten wat we konden verwachten, hebben we behoorlijk opgeschaald met circa tien auto’s en de helikopter. We nemen bij dit type melding altijd het zekere voor het onzekere. Er bleek niets aan de hand te zijn, we hebben niets aangetroffen en niemand aangehouden."

Voor nadere informatie van de politie Oost-Nederland: mediadesk.oost-nederland@politie.nl

Blogserie over Meld Misdaad Anoniem:
(1) samenwerking met gemeente; (2) interview met de woordvoerder; (3) het contract; (4) ervaring van de politie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten