zondag 27 december 2020

Bijstand en boodschappen (1)

Een vrouw in de gemeente Wijdemeren moet € 7000 bijstandsuitkering terugbetalen omdat ze wekelijks boodschappen van haar moeder kreeg. Nadat André Moerman op Schuldinfo.nl het rechterlijk vonnis besprak, volgde een storm aan reacties. Mijn eigen Facebook-berichten hierover en de reacties daar op verzamel ik hier in mijn weblog. 
Zie Bijstand en boodschappen deel 1, deel 2, deel 3, deel 4

Wie in de bijstand zit, weet dat je continu moet opletten of liefde en vriendschap juridisch gezien geen fraude is. 

Een vrouw in de bijstand moet € 7000 uitkering terugbetalen plus € 3500 boete wegens het schenden van de informatieplicht omdat ze had verzuimd te vertellen dat haar moeder, die zelf AOW-er is, regelmatig boodschappen voor haar meebrengt. Schuldinfo.nl voorziet het vonnis van de rechter van commentaar. Het is logisch dat iemand die een beroep doet op de overheid om in het levensonderhoud te kunnen voorzien, het moet laten weten als hij of zij ook van anderen daarbij hulp ontvangt. Toch is het de vraag of dit vonnis proportioneel is als deze vrouw te goeder trouw gehandeld heeft, door de terugvordering en boete diep in de schulden komt en een beroep moet doen op schuldhulpverlening.

Bron: Schuldinfo.nl 27-12-2020 19:23, André Moerman
Bijstand teruggevorderd vanwege ontvangen boodschappen van moeder

Aanvulling: De gemeente Wijdemeren liet later weten dat aan de vrouw geen boete is opgelegd. 
Ook kijkt de gemeente opnieuw naar de zaak en zoekt naar een oplossing. 

Reacties: 

DL: Alleen omdat je het niet verteld hebt, moet je het terug betalen en krijg je een boete. Als ze het wel had verteld, had ze het mogen houden? Het lijkt toch op de voedselbank en daardoor word je toch ook niet gekort.
YL: De informatieplicht, hoe logisch en terecht in zichzelf ook, hangt vaak als een zwaard van Damocles boven de uitkeringsgerechtigde. De overwegingen daarover staan in het vonnis. Als ze het verteld had, had de uitkeringsinstantie de waarde ervan kunnen bepalen en een specifiek besluit erover kunnen nemen. Nu is de hele periode gerekend en een vast bedrag per dag (op basis van het Nibud) berekend. Als je voedselpakketten van de voedselbank ontvangt moet dat denk ik ook wel bij de uitkeringsinstantie bekend zijn.
DL: Als ze nu niet het brood had gekregen, maar bij haar moeder geluncht had. Ook rapporteren?
YL: Als ze dagelijks of overwegend bij haar moeder luncht, valt dat inderdaad onder de informatieplicht. Ze moet het sowieso melden als ze bij haar moeder blijft slapen. Hier in Houten is een vrouw in de problemen gekomen doordat ze niet gemeld had dat ze een en/of-rekening deelde met haar zorgbehoevende moeder voor wie zij (de uitkeringsgerechtigde dochter) regelmatig boodschappen deed. Het leidde tot een enorme terugvordering. Zie Radar 27-11-2017

JJ: Volstrekt te zotte uitspraak; laat de gewone burger toch gewoon ruimte om elkaar zo te helpen - wat krijgt de overheid ervan als iemand anders af en toe de boodschappen voor deze mevrouw betaalt? Moeten uitkeringstrekkers ook elke kadootje dat ze krijgen gaan aanmelden? Idioten.
YL: Jazeker, ook cadeaus. (Mijn broer moest een verklaring ondertekenen omdat hij mij een regenjack cadeau had gedaan voor mijn verjaardag. Bij controle na afloop van het jaar moest ik laatstelijk zo'n 45 bijlagen, bij elkaar 125 bladzijden insturen.) Zo is de wet, het beleid en de jurisprudentie. Die controle is niet het grootste probleem maar de menselijke maat en het bij vergissingen uitgaan van kwade trouw en zware consequenties, die dus elke uitkeringsgerechtigde of toeslagontvanger continu boven het hoofd hangen als een zwaard van Damocles. Na de toeslagenaffaire wordt de menselijke maat misschien weer teruggevonden.
Een tweet naar aanleiding van de zaak van deze vrouw werd o.a. geretweet door fractieleider Gert-Jan Seegers van de ChristenUnie: "De gemeente moest wettelijk terugvorderen en mocht daar niet van afwijken.... dit doet denken aan de drama’s met de toeslagen. Barmhartigheid en menselijke maat moeten terug in onze wetgeving."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten