dinsdag 2 november 2021

Country roads

Singing Country Roads

Afgelopen week zocht ik op zolder naar wat oude schoolkranten en toen vond ik toevallig een blaadje met de tekst van Take me home, country roads. Ik was eigenlijk van plan een heel ander liedje op te nemen - dat komt dus nog - maar John Denver drong voor. Het lied is trouwens geschreven door Bill Danoff en zijn vrouw Taffy Nivert. Danoff komt uit Springfield, Massachusetts en het had niet veel gescheeld of het lied was de wereld in gegaan als “Almost heaven, Massachusetts”, maar het werd West Virginia. Het duo stond in het voorprogramma van John Denver. Ze wilden het lied eigenlijk aan Johnny Cash aanbieden, maar toen ze het aan John Denver lieten horen, die na een auto-ongeluk lichtgewond in het ziekenhuis lag, was deze meteen zo enthousiast dat hij het wilde opnemen. In 1970 zong hij het voor het eerst live en in 1971 bracht hij het nummer uit als single.

In die tijd zat ik op de middelbare school en ik had het nummer al vaak gehoord toen ik in 1980 met mijn vriendin door Amerika reisde en zo ook door West Virginia kwam. Wij sliepen die nacht bij Ron en Sandy Sowell van de Putnam County Pickers, een folk group die in een soort commune in de bossen van West Virginia woonde. Ik heb ons dagboek uit die tijd er nog eens bij gezocht, je kunt dat verhaal daar lezen, zie de link naar het dagboek (Dutch diary) bovenaan.  

“Almost heaven, West Virginia”. Iemand zei tegen ons: Denver moet dat geschreven hebben toen hij er in een vliegtuig hoog overheen vloog (en het klopt dat Danoff en Nivert ook nog nooit in West Virginia waren geweest toen ze het schreven), want West Virginia staat nou niet bepaald bekend als het hemelrijk. Het is - of was in elk geval - een armoedige mijnstreek, bekend van de steenkool en de vele liedjes over poor coal miners daughters. Daar waar veel rijkdom onder de grond te vinden is, leven de mensen boven de grond vaak in armoede en onzekerheid, net als in onze eigen geschiedenis met Limburg en Groningen.

Country roads heb ik opgenomen met mijn mobiele telefoon, na een paar keer oefenen, ik ken het nog niet uit mijn hoofd, en ik merk dat ik de akkoorden niet goed kon lezen op mijn papiertje, dus ik heb ze soms nog nét op tijd te pakken en met name in het tussenstukje of ‘bridge’ raak ik uit mijn ritme, maar weet ik de woorden nog net binnen de regels te houden. Dus hier laat ik het bij en jullie kunnen nu gaan luisteren naar mijn interpretatie van de West-Virginian country roads met een teardrop in the eye.

YouTube: https://youtu.be/OlUa7YuKlfA

Om hier terug te keren: go.stylo.nl/country


Geen opmerkingen:

Een reactie posten