zaterdag 7 september 2024

Bonner Republik

DUITS PARLEMENT 75

07-09-2024 - Vandaag 75 jaar geleden hielden zowel de Duitse Bondsdag als de Bondsraad hun eerste, constituerende vergaderingen in Bonn. In de dagen erna werd Theodor Heuss tot president van Duitsland en Konrad Adenauer tot bondskanselier gekozen. Voor het jubileum komt de Bondsraad vandaag bijeen in Bonn, waar ook president Frank-Walter Steinmeier bij aanwezig zal zijn.

Het kleine en vredige stadje Bonn werd na de oorlog de provisorische hoofdstad van de nieuwe Bondsrepubliek Duitsland. Grote steden als Frankfurt am Main en Hamburg waren als kandidaat afgevallen, mede vanwege het 'risico' dat een grote stad zich zou ontwikkelen tot permanente hoofdstad, terwijl het streven was dat Berlijn de hoofdstad van een herenigd Duitsland zou zijn en blijven. Bonn was klein en onbeduidend. De Bonner Republiek straalde bescheidenheid uit, voor ons hoef je niet bang te zijn. De keuze voor deze stad zou nog zijn versterkt doordat Der Alte, de vroegere Keulse burgemeester Adenauer in deze omgeving woonde, in Rhönsdorf (Bad Honnef), een dorpje aan de overzijde van de Rijn.

Het huidige Bonn bestaat naast de oude binnenstad uit een groot aantal in de jaren '60 gefuseerde dorpen, waarvan de oude dorpskernen vaak nog te herkennen zijn. Linksrheinisch bijvoorbeeld Lengsdorf, waar ik vaak kwam omdat de moeder van mijn vriendin daar woonde, Kessenich, Poppelsdorf. De Venusberg met het academisch ziekenhuis hoog op de beboste heuvel. Aan de overzijde van de Rijn, Rechtsrheinisch, de stad (stadsdeel) Beuel en onder andere Schwarzrheindorf, waar ik gewoond heb. De helft van de achtertuin lag in Villich, het volgende dorpje.
 
Van 1994 tot 1996 heb ik parttime in Bonn gewoond. Ik reisde wekelijks op en neer tussen Utrecht en Bonn. Komende week ga ik er weer voor een paar dagen heen om mijn Zuid-Afrikaanse 'dochter', die afgelopen woensdag mede met mijn morele en bureaucratische ondersteuning vanuit Zuid-Afrika naar Duitsland is verhuisd, te begroeten en haar wintergarderobe te brengen, die bij mij 'overzomerd' heeft. Een ontmoeting met mijn oude stad en een nieuwe Bonner Bürger waar ik naar uitkijk. Maar ik ben er vandaag niet bij om met een vlaggetje langs de kant van de weg te staan zwaaien. Er is wel alle reden voor feest én zorg. De Duitse democratie is 75 jaar oud en haar botten beginnen te kraken.

Bonner Republik (D)

DEUTSCHES PARLAMENT 75

07.09.2024 - Heute vor 75 Jahren haben der Deutsche Bundestag und der Bundesrat ihre ersten konstituierenden Sitzungen in Bonn abgehalten. In den folgenden Tagen wurde Theodor Heuss zum Bundespräsidenten und Konrad Adenauer zum Bundeskanzler gewählt. Anlässlich des Jubiläums tagt der Bundesrat heute in Bonn, wo auch Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier anwesend sein wird.

Nach dem Krieg wurde die kleine und friedliche Stadt Bonn zur provisorischen Hauptstadt der neuen Bundesrepublik Deutschland. Großstädte wie Frankfurt am Main und Hamburg schieden als Kandidaten aus, unter anderem wegen des „Risikos“, dass sich eine Großstadt zu einer dauerhaften Hauptstadt entwickeln würde, während das Ziel darin bestand, dass Berlin die Hauptstadt eines wiedervereinten Deutschlands sein und bleiben sollte. Bonn war klein und unbedeutend. Die Bonner Republik strahlte Bescheidenheit aus, "vor uns braucht man keine Angst zu haben". Die Wahl für diese Stadt wäre noch dadurch bestärkt worden, dass Der Alte, der ehemalige Kölner Oberbürgermeister Adenauer, in dieser Gegend lebte, in Rhönsdorf (Bad Honnef), einem Dorf auf der anderen Seite des Rheins. 

Das heutige Bonn besteht neben der Altstadt aus einer Vielzahl von zusammengewachsenen Dörfern, von denen oft noch die alten Dorfkerne zu erkennen sind. Linksrheinisch zum Beispiel Lengsdorf, wohin ich oft kam, weil dort die Mutter meiner Freundin wohnte, Kessenich, Poppelsdorf. Der Venusberg mit dem Universitätsklinikum hoch oben auf dem bewaldeten Hügel. Auf der anderen Rheinseite, also rechtsrheinisch, die Stadt (das Stadtteil) Beuel und unter anderem Schwarzrheindorf, wo ich wohnte. Die Hälfte des Hinterhofes befand sich in Villich, dem nächsten Dorf.

Von 1994 bis 1996 lebte ich teilzeit in Bonn. Ich bin jede Woche zwischen Utrecht und Bonn hin und her gereist. Nächste Woche werde ich wieder für ein paar Tage dorthin fahren, um meine südafrikanische „Tochter“, die letzten Mittwoch - mit meiner moralischen und bürokratischen Unterstützung - von Südafrika nach Deutschland umgezogen ist, zu begrüßen und ihre Wintergarderobe mitzubringen, die bei mir „übersommert“ hat. Eine Begegnung mit meiner alten Stadt und einer neuen Bonner Bürgerin, auf die ich mich freue. Aber heute bin ich nicht da, um am Straßenrand mit einer Fahne zu schwenken. Es gibt allen Grund zum Feiern und zur Sorge. Die deutsche Demokratie ist 75 Jahre alt und ihre Knochen beginnen zu knarren.

zondag 1 september 2024

Meepraten over plannen Houten-Oost

Het College van B&W presenteert vier varianten voor Houten-Oost waar de burgers over mee kunnen praten: Nieuw Houten, Buurtschappen, Het Nieuwe Dorp en Houtens Buiten. 

Het gebied is te klein om een "landschapspark" te mogen heten, zoals de gemeenteraad wilde, maar kan wel deel uitmaken van de "overkoepelende groenopgave vanuit Groen Groeit Mee". Het College vraagt de gemeenteraad om de varianten vrij te geven voor inwonersparticipatie. 

De voorstellen worden besproken in het rondtafelgesprek (RTG) van 10 september en de gemeenteraad van 24 september 2024. 

De provincie Utrecht is nog niet akkoord met bouwen in het buitengebied, maar Houten denkt de provincie wel te kunnen overtuigen. Niet alle wensen zijn financieel haalbaar, maar de gemeente hoopt in de inspraak een beeld te krijgen van de wensen en prioriteiten van de burgers. De varianten zijn geïnspireerd op Het Houtens Manifest, dat bij het referendum over de ruimtelijke koers en de verkiezingen van 2022 een grote rol speelde. De keuze voor Houten-Oost viel formeel buiten het referendum, maar zette wel de toon. Een meerderheid wilde méér woningen in het groen en minder de hoogte in. Raadslid Marian Aanen stapte daarom uit het CDA en stond aan de wieg van de nieuwe partij Natuurlijk Houten. Paul van Ruitenbeek werd na de verkiezingen wethouder van Natuurlijk Houten en mag deze kar nu trekken. 

D66 en GroenLinks vinden het niet verstandig om zoveel energie te besteden aan plannen die de provincie als "niet kansrijk" bestempeld en hebben gevraagd of het niet beter is om de schaarse middelen in te volledig in te zetten op binnenstedelijk bouwen. Het college antwoordt dat de provincie ook stelt dat Houten-Oost in breder perspectief onderzocht moet worden om de kansrijkheid beter in beeld te krijgen. Zie beantwoording raadsvragen over "snelle en betaalbare woningbouw in Houten-Oost, tussen droom en werkelijkheid". 

Hier een link naar de documenten
Origineel, zie RTG 10-09-24 agendapunt 5

Ook interessant:
Provinciaal Programma Wonen en Werken (PPWW)
Origineel, zie toezegging RTG 02-07-24 

Afbeelding voorblad Vier Varianten voor Houten Oost