maandag 24 januari 2005

Vaste boekenprijs

Sinds 1 januari 2005 heeft Nederland een wet op de vaste boekenprijs. Deze bepaalt dat Nederlandse en Friestalige boeken en bladmuziek niet onder de vastgestelde prijs mogen worden verkocht. Eerder werden de prijzen van boeken niet officieel vastgesteld, maar wel door de branchevereniging bewaakt. Brancheafspraken zijn echter in strijd met de mededingingswet. De nieuwe wet vervangt de brancheafspraak over de vaste boekenprijs, die al meer dan een eeuw gold. De vaste boekenprijs moet voorkomen dat er in de literaire wereld op prijs geconcurreerd gaat worden, zodat op den duur alleen nog maar populaire boeken worden uitgegeven die veel geld opleveren. Er moet een breed literair aanbod blijven.



De branchevereniging, de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak, heeft nu de website www.vasteboekenprijs.nl opgezet met informatie over de vaste boekenprijs.



Het toezicht op de naleving van de wet is in handen van het Commissariaat voor de Media. Ook op de website van het commissariaat is informatie over de vaste boekenprijs te vinden, waaronder een database met boekenprijzen. Zie:

www.cvdm.nl : Vaste boekenprijs

Boekenprijsdatabank





Geen opmerkingen:

Een reactie posten