dinsdag 18 januari 2005

Ayaan Hirsi Ali

Het goede nieuws van vandaag is, dat Ayaan Hirsi Ali vandaag weer aan haar werk in de Tweede Kamer is begonnen. Wat is het verschrikkelijk dat kamerleden niet meer veilig en in alle rust hun belangrijke werk kunnen doen. Wat afschùwelijk moet het zijn om altijd met bewaking, altijd met restricties te moeten leven, je leven niet zeker te zijn – en niet te weten of en wanneer dit ooit ophoudt. Dat dit in Nederland kan gebeuren.

Het is daarom terecht dat Ayaan Hirsi Ali met applaus en open armen wordt ontvangen terug op haar werk. Maar ook ben ik blij dat de VVD duidelijk heeft gemaakt het beeld weg te willen nemen dat de partij anti-islam is, anti-godsdienst. Strijden tegen de uitwassen van elk geloof, maar ook open staan voor ieder ongeacht zijn geloof. Dat authentiek liberale geluid werd vooral door Geert Wilders, maar ook door Ayaan Hirsi Ali en anderen de laatste tijd overschreeuwd. Hirsi Ali roept weerstand en verwarring op. Ze is erg intelligent en heeft in haar leven getoond zich in korte tijd aan nieuwe situaties aan te kunnen passen: de overgang van Afrika naar Europa, de overgang van islam naar secularisme, de overgang van sociaal-democratie naar liberalisme. Als je haar hoort spreken of haar carrière overziet, dan is het onvoorstelbaar dat ze nog maar betrekkelijk kort in Nederland is. Tegelijk is ze vaak juist niet flexibel en genuanceerd genoeg.

PS. Dit blog is niet af. Het stond nog in mijn concepten afronding te wachten. Ik heb het onaffe bericht toçh maar gepubliceerd. Op 23 januari sprak Ayaan Hirsi Ali in Buitenhof. Wijzer geworden. Indrukwekkend. Ik vond het jammer dat ze toch weer een aanval deed op artikel 23 uit de Grondwet, dat de vrijheid van onderwijs garandeert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten