woensdag 21 juni 2023

Burgemeester mocht woning niet sluiten

De burgemeester van Amsterdam had een woning niet mogen sluiten na het aantreffen van explosieve materialen in de kelderbox. Dat heeft de Raad van State vanmorgen, woensdag 21 juni, uitgesproken. De politie had de meerderjarige zoon van de woning gearresteerd vanwege plofkraken in Aken. Bij een huiszoeking trof de politie explosieven, een breekijzer en andere verdachte materialen aan. De materialen zijn meteen in beslag genomen. De burgemeester van Amsterdam besloot zes weken later de woning te sluiten. De Raad van State spreekt uit dat dit alleen mag bij gevaar of verstoring van de openbare orde. Daar was na de arrestatie van de zoon en het inbeslagnemen van de explosieven geen sprake meer van. Er was rond de woning verder ook nooit sprake geweest van hinder of verdachte situaties. 

Ik ben blij met deze uitspraak. Het is goed dat burgemeesters kunnen ingrijpen bij gevaarlijke situaties en ernstige hinder, maar ik ben er allergisch voor als burgemeesters straffen gaan uitdelen. Dat is niet aan de uitvoerende macht maar aan de rechter. Bij de Eerste Kamer ligt een wetsvoorstel om de bevoegdheden van de burgemeester in deze te verruimen. De details van deze wet ken ik niet, maar in het algemeen ben ik er niet voor. Het sluiten van de woning als iemand een handgranaat aan de deur hangt, heb ik nooit zo begrepen. Handige manier om van je buren af te komen, denk ik dan. Geef de burgemeester voldoende macht en instrumenten, maar alleen als laatste middel bij gevaar en ernstige hinder, niet om stoer te zijn.   

Bron: Raad van State 21-06-2023 Burgemeester mocht woning niet sluiten
Zie ook mijn blogserie Meld Misdaad Anoniem

Zie ook nieuw voorbeeld: Rechtbank Gelderland, voorlopige voorziening 12-07-23: burgemeester heeft alle redenen om woning te sluiten waar drugs zijn aangetroffen, maar mag dit toch niet doen in verband met het bijzondere belang van het kind

Geen opmerkingen:

Een reactie posten