maandag 19 juni 2023

Angst rond verkiezingen in Sierra Leone

See English translation

Zaterdag 24 juni zijn er parlements- en presidentsverkiezingen in Sierra Leone. Rond verkiezingen lopen de spanningen in het land vaak hoog op. Vorig jaar augustus was er ineens een uitbarsting van geweld in verschillende steden van het land. In Sierra Leoonse en andere media lees ik op dit moment geen berichten over onrust en geweld.

Bij mijn eigen contacten is er wel sprake van groeiende angst of zelfs paniek. Net als bij eerdere verkiezingen hoor ik dat sommigen op het punt staan om te vluchten voor de verkiezingen. Mensen zouden in elkaar geslagen en zelfs gedood worden. Mijn oomzegger toont mij verwondingen aan zijn hoofd, waarvan mij niet duidelijk is wat er gebeurd is of waarom. Hij had vannacht overigens ook nogal wat schade aan zijn armoedige huisje door zware regenval.

De twee grootste partijen  die om de macht strijden vertegenwoordigen de twee grootste stammen. De huidige president Julius Maada Bio (ACP) is Mende en wil herkozen worden. De belangrijkste tegenkandidaat Samura Kamara (SLPP) is Temne.

Aan iemands achternaam kan je veelal de afkomst afleiden, wat mede de reden is voor de angst van sommigen. Volgens mijn vrienden kan je als verliezende stam op dit moment een baan wel vergeten en is je leven onzeker. In hoeverre dit een trauma is uit het verleden of een reëel risico kan ik niet beoordelen.

Mijn huidige huisgenoot is Mende, maar heeft een dubbele achternaam, een Mende naam gevolgd door een Temne naam, door een grootmoeder in de familie gebracht. Eerder had ik tweemaal een Temne huisgenoot en een Fula. Ik let nooit zo op kleur maar des te meer op taal. In mijn huis werd en wordt naast Nederlands, Fries, Engels en Duits ook Krio, Temne, Mende, Fula en Madinka gesproken. Door een Zuid-Afrikaanse gast die drie maanden in mijn huis verblijft, is daar nu ook Tsonga, Xhosa en Zoeloe bij gekomen. Met bijbehorende klikklanken. Het is een genoegen om mijn huisgenoten te horen spreken met familie en vrienden. Krio kan ik een beetje volgen. Als ik ineens mijn eigen naam ontwaar dan roep ik "no kongosa!", Krio voor "geen geroddel".  Iedereen lacht. 

Volg het nieuws uit Sierra Leone: 
AlJazeera * BBC  * Cocorioko * Independent * Siera Leone media


Zie verder ook:
* documentaire over diabetes in Sierra Leone (Deutsche Welle, English)

A pan-African payment system (AlArabya news, English)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten