woensdag 28 juni 2023

Herkenning

Op Twitter lees ik: "Harvard’s new computer science teacher is a chatbot. Students enrolled in the university’s flagship CS50 course will have access to the AI teacher from September."

Dat klinkt modern. De leraar is een computer. Maar dit schreef ik meer dan een halve eeuw geleden in mijn dagboek (1971-1972, 16 jaar oud):
 
"Een paar jaar terug was de angst voor de computer een geliefdkoosd onderwerp van gesprek. Zouden leraren eens vervangen worden door computers?"

Dan volgt mijn puberklacht: "Veel leerlingen moeten wel de indruk krijgen, dat ze nu al les krijgen van een computer! Alleen geprogrammeerd op lesgeven en orde-houden. Vakkundig, doeltreffend, liefdeloos."

Het is een citaat uit een paar pagina's geklaag waar ik inmiddels boven maar nog steeds achter sta. Een analytische terugblik van een zestienjarige op de leeftijd van 12 tot 15. Ik beschrijf mijn verbazing - die na een halve eeuw nog steeds niet verdwenen is - dat men kinderen juist op die leeftijd dag en nacht laat werken en zó onder spanning zet. Ik droomde over in het klooster gaan, sober leven, evangeliseren op de Dam, maar fantaseerde ook over een 'school shooting': "Hoe vaak heb ik er niet als een gek op los geschoten, met een machinegeweer of pistool". Maar ook: mijn pen is mijn wapen (waar ik weer om moet lachen om het mannelijk deel dat hierin besloten is).
 
Eindeloos ben ik bezig met krantjes, verhaaltjes en bedrijfsplannen bedenken. De computer was daarin voor mij geen vreemde, al had ik er nog nooit één gezien, en kunstmatige intelligentie kon ik goed gebruiken.
 
Dit beschreef ik al eens in mijn blog 'Fantastisch bedrijf' op 18/2/2017, een herinnering uit 1969, het jaar dat ik veertien werd:

"Elke dag kwam ik op de fiets van school in Ede naar huis in Barneveld langs een groot landhuis te midden van een mysterieus bosperceel. Op een dag besloot ik daar mijn hoofdkantoor te vestigen. Ik had in dat landhuis een grote centrale computer bedacht die met een paar drukken op de knop tal van brieven en bladen produceerde en verzond, een immense tekstverwerker. Dit was rond 1969 terwijl ik er alleen maar dromerig langsfietste op weg naar huis en het zou nog vele jaren duren totdat ik begin tachtiger jaren voor het eerst een echte tekstverwerker zag. Dat voelde als een moment van herkenning."

Bronnen: Twitter 27/7/2023 * Styloblog 18/2/2017 Fantastisch bedrijf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten