vrijdag 31 december 2004
Lira
Ik overweeg naar Istanboel te gaan, maar heb nog niks geboekt. Een beetje jammer vind ik het wel om niet tijdens de jaarwisseling in Turkije te zijn terwijl daar de lira wordt ingewisseld in de nieuwe lira, die een miljoen keer zoveel waard is. Tot vandaag is het grootste biljet 20 miljoen lira (11 euro) en de kleinste munt 50.000 lira (3 cent). Een busritje kost al bijna een miljoen lira. Dankzij de economische herstelpolitiek van Erdogan en hulp van de wereldbank is de inflatie in enkele jaren teruggedrongen van 70% naar 9%. Tijdens de invoer van de euro was ik in Malaga en het lijkt mij wel leuk om weer een geldomwisseling mee te maken, maar om er nou speciaal een vakantie voor te boeken.. Bovendien, àls ik alsnog besluit om volgende week te gaan, heb ik een miljoen meer plezier van m'n lira.
Het knalt de hele dag
Waar zijn de dode dieren?
donderdag 30 december 2004
Het onvoorstelbare voorstellen
Als je direct aan de kust woont of je schuilplaats is niet sterk genoeg, dan heb je misschien weinig aan deze raad. Maar toch blijkt hieruit hoe de Japanners beter zijn voorbereid op zo'n situatie.
Precies een maand later citeerde ik "Key findings of the Pentagon: By 2007 violent storms smash coastal barriers rendering large parts of the Netherlands inhabitable. Cities like The Hague are abandoned." Een scenario waarover ik toen wat lacherig deed, maar dat nu weer bij mij naar boven komt om het onvoorstelbare voor te stellen.
Het onvoorstelbare voorstellen. Ik herinner mij het zware aanrollende geluid, de muren die beginnen te spreken, het plafond dat boven mij heen en weer gaat als ik wakker wordt tijdens een aardbeving (6.5) in Mexico in 1980. De schrik, de angst, dan de berusting, het was goed zo. En toen het ophield en niemand in de directe omgeving gewond was, de verbazing, de ontkenning en het ongeloof, totdat we het de volgende in de krant lazen: 200 muertos.
Helmut Kohl in Sri Lanka
Noodhulp beschikbaar
Agnes van Ardenne: "Je kunt rampen als deze natuurlijk niet voorspellen, maar er is wel een wereldwijd netwerk met noodhulpgoederen beschikbaar, zodat alles snel ingevlogen kan worden. Daar is altijd onmiddellijk geld voor beschikbaar. Een aantal landen in Azië is goed in staat de eerste klap op te vangen, er is soms een heel specifieke behoefte. Er moet goed gekeken worden waar wat nodig is.”
Het voorstel om geld bestemd voor Darfur over te hevelen naar Azië noemt de minister “een vreemde reactie”. “Je kunt hetzelfde geld niet twee keer toezeggen; dat maakt je onbetrouwbaar. In Darfur is de situatie ook nog steeds verschrikkelijk.”
Bron: Persbericht Ministerie Buitenlandse Zaken, 30.12.04
woensdag 29 december 2004
Commentaar in forum
Vervolg 2005-01-01: zie Commentaar in Haloscan
God, Oekraïne en Oranje
"Beslist niet, dat was een teken van God. Het bewijst dat de koninklijke familie, uw land en het onze onder dezelfde waarden leven, dezelfde vrijheid. Omdat we allemaal Europeanen zijn."
Peter d'Hamecourt in gesprek met Viktor Joesjtsjenko in het Nos Journaal.
Tekst van het interview
Martin vijftig
dinsdag 28 december 2004
A World Without Israel
Foreign Policy, jan/feb 2005 (digital). Cover story (p36-42) by Josef Joffe. Imagine that Israel never existed. Would the economic malaise that drives angry young men to become suicide bombers vanish? Would the Palestinians have an independent state? Would the United States find itself beloved throughout the Muslim world? Wishful thinking. Far from creating tensions, Israel's existence actually contains more problems than it creates. > In Stylo's Shop
maandag 27 december 2004
Elsschot-archief intact
Weboom
Treinleed
zondag 26 december 2004
Bezoek aan UB
Openingspagina
vrijdag 24 december 2004
Nederlander
De brief zelf was gortdroog en 'machinaal aangemaakt en daarom niet ondertekend' en het besluit - zo bleek uit het datumstempel - was al een maand oud. Men pleit wel eens voor een ceremonie - met vlag en lied en eed. Ik heb het daar niet zo op, maar tòch.
Ik stuurde snel een smsje: "Abdul, je bent Nederlander!"
VN-documentatiesysteem
The United Nations today announced the availability of its Official Document System (ODS), a full-text web resource for official United Nations documentation, to the general public. The ODS covers all types of official United Nations documentation.
Source: UN press release PI/1631, 23.12.04
Links: ODS - ODS-training guide - UN-website
Honderdertig stemmen verschil
Blaine Harden: In Washington State, Democrat Wins Race, Washington Post, 23.12.04, pA04.
Taalarm communicatief
Veranderingen in 2005
Boycot Fijne Feestdagen
"In an effort to acknowledge everyone's beliefs, we're creating a climate in which people are too paranoid to allow the expression of anyone's beliefs."
In een poging ieders geloof te erkennen, scheppen we een klimaat waarin we te bang zijn iemands geloofsuitingen toe te staan.
Ze vindt dat beide partijen zich niet zo druk moeten maken. "This is not a slippery-slope issue. A couple of carols sung on school grounds aren't going to lead to mandatory recitation of the Lord's Prayer in math class. And the occasional "Happy Holidays" sign won't open the door to a new era of stoning Christians."
Dit is geen kwestie van een hellend vlak. Het zingen van een paar kerstliederen op school leidt niet tot het verplicht reciteren van het Onze Vader in de wiskundeles. En een enkele keer "Fijne Feestdagen" in plaats van "Vrolijk Kerstfeest" opent nog niet de deur naar het stenigen van christenen.
Michelle Cottle: "That's life, Winter games" In: The New Republic 17.12.04.
donderdag 23 december 2004
Nicaraguaanse jicaras
Jicaras zijn Nicaraguaanse drinkbekers gemaakt uit de vrucht van de jicaro. Als de vrucht is gedroogd, wordt deze van binnen uitgehold en van buiten met de hand bewerkt, met kunstig houtsnijwerk. De echte bekers zijn zo'n 10 tot 25 cm hoog. Mijn miniatuur is aan de buitenkant bont beschilderd. Het miniscule houten stampertje is ongeverfd maar bevat mooi houtsnijwerk.
Wladimir Woytinsky
Wladimir Woytinsky (1895-1961) nam deel aan de Russische revoluties van 1905 en februari 1917, brak met Lenin, werd tweemaal verbannen naar Siberië, vluchtte naar Duitsland. Daar werkte hij bij het bureau voor de statistiek en was actief in de sociaal-democratische vakbond ten tijde van de Weimar Republiek. In 1932 pleitte hij - zoals Keynes in Amerika - voor verhoging van de koopkracht door de staatsschuld in te zetten voor productieve werkverschaffing. Door investeringen in industrie en infrastructuur, vooral weg- en waterbouw, zou de economie groeien en geld terugvloeien naar de staatskas. Hij voerde de Reformisten aan, die pleitten voor een sociaal-economisch akkoord met de vakbonden en werkgevers om de economie op poten te helpen. De Duitse rijkskanselier - bang dat de inflatie weer zou aanwakkeren - hield echter vast aan een strikte bezuinigingspolitiek en de politieke partijen rond het centrum konden het onderling niet eens worden. Daardoor kreeg Adolf Hitler vanaf 1933 de kans met een aantal ideeën van Woytinsky aan de haal te gaan, zoals het investeren in autobanen. De jood Woytinsky vluchtte naar Amerika. Daar stond hij aan de wieg van de social security. Hij stierf in 1961 als Amerikaans staatsburger.
Wladimir S. Woytinsky: Die Vereinigte Staaten von Europa
Berlin, Dietz, 1926, 186 pagina's. - Abstract
Meer informatie:
woytinsky.doc : korte levensbeschrijving, archieven, links.
again.doc : (1) "Again and again: create jobs!" - extracts from an article by Wladimir Woytinsky appearing in Gewerkschaftszeitung No. 11, March 1932; (2) "Exposing Germany's hidden unemployment" - an excerpt from a speech which Wladimir Woytinsky delivered in November 1932.
how.doc : "How The German Trade Unions Could Have Stopped Hitler", by Gabriele Liebig, printed in the American Almanac, 1998.
dgb.doc : "DGB sollte lieber Woytinsky studieren", von Helga Zepp-LaRouche, Bundesvorsitzende der Bürgerrechtsbewegung Solidarität (Deutsche Gewerkschaftsbund is de Duitse vakbondsfederatie).
lautenbach.doc : "The Lautenbach Plan and its consequences", by Helga Zepp-LaRouche, in: Executive Intelligence Review, EIR online.
EIR Online is the online newsweekly of the LaRouche movement. Posted each week at www.larouchepub.com/eiw, it features a wealth of hot intelligence, all the in-depth economic and strategic analysis from the print version of Executive Intelligence Review.
Herfsttuin
woensdag 22 december 2004
Het oude webdagboek
Om naar het oude webdagboek te gaan met berichten van vòòr 01.06.04:
Webdagboek 2004 apr.-mei
Webdagboek 2004 jan.-mrt.
Webdagboek 2003
Gemak
Van webdagboek naar weblog?
Mocht deze vorm van weblog bevallen, dan is het nieuwe jaar een mooi moment om hier naar over te gaan. De komende week kan ik het een beetje verkennen en uitproberen.
maandag 6 december 2004
Presidentsverkiezingen aangevochten
vrijdag 3 december 2004
Archief Duitse bezetter op internet
Het Reichskommissariat onder leiding van Seyss-Inquart en de Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden waren de belangrijkste organen van de Duitse bezetter in Nederland. De archieven van deze instellingen, die een groot aandeel hebben geleverd in de jodenvervolging, de bestrijding van het verzet en de uitplundering van Nederland, zijn de afgelopen jaren bewerkt en geheel opnieuw beschreven.
De documenten zijn in meer dan duizend archiefdozen opgeborgen en volgens de moderne archivistische normen zuurvrij verpakt. Door de nieuwe ordening en ontsluiting kunnen bezoekers snel en eenvoudig de gezochte informatie vinden. De inventarissen zijn nu niet alleen op de studiezaal te raadplegen, maar ook op de website doorzoekbaar.
Bron: NIOD, 30.11.04.
Zie de NIOD archiefinventaris om naar de Duitse archieven te gaan.
Klik vervolgens op Instellingen en personen in Nederland 1930-1945
en dan op Duitse instellingen en personen.
donderdag 25 november 2004
Notitie van de webmaster: rolmenu's
dinsdag 16 november 2004
Israel en het Europese Parlement
Hoe sterker het Europese Parlement hoe sterker de inbreng van de Europese publieke opinie. En zoals we weten, merkt Adar Primor tenslotte op, de Europese publieke opinie heeft een zwak voor de Palestijnse zaak. (Lees verder)
Lezersreacties: "Het is in elke parlementaire geschiedenis te zien dat een parlement z'n positie moet bevechten." (Lees verder)
woensdag 10 november 2004
Liever niet boven mij
donderdag 4 november 2004
KB breidt e-Depot uit
Bron: Informatie Professional
dinsdag 2 november 2004
Theo van Gogh vermoord
donderdag 28 oktober 2004
Nieuwe Bijbelvertaling
"Wat vindt u goed? Wat vindt u minder goed? Is het te vergelijken met andere boeken van deze auteur of over dit onderwerp? Schrijf het op en laat anderen profiteren van uw mening!
Een recensie schrijven is heel eenvoudig..."
Het debat over de NBV zal nu pas echt losbartsen, zegt directeur Haaije Feenstra, directeur van het Nederlands Bijbel Genootschap in Trouw (28.10.04). Nederland kent nu eenmaal 16 miljoen bondscoaches en 16 miljoen bijbelrecensenten. Hij zei wél te hopen dat het debat zal gaan 'met ruimte, stijl en gratie'.
De nieuwe bijbelvertaling is ook via de Stylo Shop (Bookshop NL) bij Bol.com te bestellen. Zelf zou ik in dit geval het boek trouwens bij de gewone boekhandel halen om van de vele edities waarmee de bijbelvertaling op 27 oktober is uitgekomen ook het formaat, de uitvoering en de leesbaarheid van de drukletter en indeling te kunnen beoordelen. (YL)
---------- Reactie Bas 29-10-2004:
Op de dag dat de koningin 'm kreeg, had ik m ook: de NBV. Inclusief 'twijfelachtige' inleiding (Artikel in ND). Maar ik heb zo'n dik boek nog niet zo snel uit dat ik binnenkort een recensie heb .
zaterdag 16 oktober 2004
Joodse verzetsbewegingen in Palestina
De Etzel of Irgoen is een radicale afsplitsing van de Haganah. De Haganah werd in 1948 omgevormd tot het officiële Israelische leger, de Israel Defence Forces, IDF. De Irgoen sloot zich daar mokkend bij aan, waarmee een burgeroorlog in de jonge staat ternauwernood werd voorkomen. In Haifa kwam na de onafhankelijkheidsverklaring van 14 mei 1948 nog een grote scheepslading wapens voor de Irgoen binnen. Deze wapens werden pas na een gewapend treffen tussen het Israelische leger en de Irgoen aan het leger overgedragen.
Het Haganah-museum in Jeruzalem vertegenwoordigt de meer ‘officiële visie’ op de verschillende verzetsgroepen en het onstaan van het Israelische leger. Deze visie wordt in het museum weergegeven onder de kop “De nationale autoriteit en de dissidente groepen. De Haganah, Etzel en Lehi.”
”De Haganah was de operatieve tak van de gekozen instellingen van de joodse gemeenschap in Palestina. De Haganah aanvaardde altijd het gezag van het gekozen leiderschap en bereidde zich voor om de enige georganiseerde gewapende macht van de joodse gemeenschap te worden, het toekomstige staatsleger. In de jaren van strijd tegen de Britten groeide er echter een kloof tussen de verschillende groeperingen binnen de joodse gemeenschap.‘Etzel’, de ‘nationale militante organisatie’, en ‘Lehi’, de ‘vrijheidsstrijders van Israel’ waren twee kleinere organisaties die het gezag van de gekozen instellingen niet aanvaardden en zich concentreerden op sabotage-acties tegen de Britten, soms tegen de wil van de joodse leiders en de joodse meerderheid in. De confrontatie tussen Haganah en Etzel bereikte zijn piek tegen het einde van 1944. De Haganah vroeg Etzel en Lehi hun acties tegen de Britten te stoppen tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toen Etzel dit weigerde, verlamden Haganah-vrijwilligers de Etzel-operaties, arresteerden een deel van z’n leden en leverden enkelen over aan de Britten. Deze periode wordt ‘the season’ genoemd, het seizoen.Later, in de jaren 1945-’46, kenden de drie organisaties een aantal maanden van nauwe samenwerking onder het gezag van de joodse gemeenschap, de Yishuv.In juli 1946 kwam er een eind aan de samenwerking, nadat ‘Etzel’ het Britse hoofdkwartier in het King David Hotel te Jeruzalem opblies.”
Tot zover enkele teksten in het Haganah-museum.
In het Etzel-museum in Tel Aviv worden veel sabotage-acties van de Irgoen gedetailleerd uit de doeken gedaan met maquettes en verlichte modellen. Zo ook de beruchte aanslag op het King David Hotel in Jeruzalem, waar indertijd het Britse bestuur zetelde. Het hotel, of althans het spreekgestoelte, is vandaag de dag nog vaak op televisie te zien bij officiële buitenlandse bezoeken. In juli 1946 drongen Irgoen-strijders vermomd als melkbezorgers in alle vroegte het gebouw binnen en bliezen een vleugel ervan op, waarbij tachtig mensen omkwamen. De Irgoen claimt dat de Britten ruim van tevoren waren gewaarschuwd, maar dat zij de waarschuwing hebben genegeerd. De aanslag leidde tot een nieuwe breuk tussen de Irgoen en de Haganah, die tot na de onafhankelijkheidsdag in 1948 zou duren.
De ‘Lehi’, de andere radicale groep die in de tekst van het Haganah-museum wordt genoemd, staat beter bekend als de Stern Gang, de Stern-bende. Dit is een radicale groep die zich in 1940 onder leiding van Avraham Stern heeft afgescheiden van de Irgun Zvai Leumi (Irgoen). De groep noemt zichzelf Lohame Herut Israel, afgekort Lehi, Vechters voor de Vrijheid van Israel. Een belangrijk lid van de Stern-groep is Rafael Sadowsky. In 1945 weten de Britten Sadowsky in Egypte te arresteren en te ondervragen. Hierdoor verkrijgen ze informatie over plannen om de terroristische acties naar Groot-Brittanië uit te breiden.
Geschiedenis van de Haganah
In het Haganah-museum wordt uiteraard vooral uitvoerig ingegaan op de geschiedenis van de Haganah zelf. Haganah betekent defensie. De afkorting is IH, Irgun Haganah, defensie-organisatie. De volle naam luidt Irgun Ha’Haganah Ha’Ivri Be’Eretz Israel. Irgun = organisatie, Haganah = defensie, Ivri = Hebreeuws, Eretz = land, dus de defensie-organisatie van het Hebreeuwse (joodse) land Israel. De Haganah werd opgericht in 1920, nadat er vanaf 1907 al diverse voorlopers waren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1917, had de Britse minister Belfourt in een brief de joden een thuisland beloofd in Palestina, de Belfourt-Declaration. Na de Eerste Wereldoorlog onstond er een discussie tussen Zeev Jabotinksy en mensen als David Ben Gurion. Jabotinsky pleitte voor een Joods Legioen (Jewish Legion) dat zou deelnemen aan de verdediging van het land als onderdeel van het Britse leger. De anderen stonden een onafhankelijke joodse defensie voor. De in 1920 opgerichte Haganah was de eerste tien jaren onderdeel van de Histadrut, tot op vandaag de vakbondsfederatie van Israel. In de jaren ’30 werd een nationaal commando gevormd met vertegenwoordigers uit de verschillende joodse organisaties, zoals de arbeidersbeweging en de zionistenbond. Hoewel de Haganah ondergronds bleef, werd de organisatie meer en meer omgevormd tot een regulier leger met een veldmacht (‘field force’, Hish), stoottroepen (‘shock troops’, Palmach) en een marine (‘navy section’, Palyam).
De Haganah gaf aanwijzingen voor de bouw van nederzettingen, de ‘tower and stockade settlements’ met torens en houten verdedigingsmuren. De meerderheid van de kolonisten was lid van de Haganah, die de nederzettingen verdedigde tegen Arabische aanvallen. De al bestaande en nieuwe nederzettingen trokken langzamerhand de grenzen van de toekomstige joodse staat. De Haganah hield zich vanaf het begin bezig met het verzamelen van wapens en begon al in z’n eerste dagen een wapenindustrie, de zogeheten ‘Taas’. Aan de vooravond van de onafhankelijkheid in 1948 bezat ‘Taas’ 64 wapenfabrieken.
In 1936 braken in Palestina Arabische rellen uit, de ‘riots’, een intifada tegen de Britten en het groeiende aantal joodse immigranten. Met toestemming van de Britten werd een joodse hulppolitiemacht (‘auxiliary police force’) opgericht. Al in de zomer van 1936 dienden duizenden joden als boventallige politie-agenten, bewapend door de Britten. Ze bewaakten de nederzettingen en de wegen er tussen. Deze ‘JSP’, de Jewish Supernumeracy Police, diende tevens als dekmantel voor de Haganah, was er feitelijk een onderdeel van en hielp bij de training en bewapening. In 1939 had de JSP 14.000 leden, waarvan 1300 reguliere agenten (‘regulars’) en de rest reservisten. Sommigen reden rond in open bestelwagens, ‘tenders’, en werden de mobiele garde, ‘mobile guard’ genoemd. De JSP had tien bataljons verspreid over het hele land.
Naar aanleiding van de Arabische rellen in 1936 wijzigde de Haganah de strategie onder het motto ‘aanval is de beste verdediging’. Het nieuwe concept werd ‘leaving the fence’ genoemd, ‘de omheining verlaten’. Er werden veldtroepen (‘field forces’, Foch) opgericht en speciale nachtploegen (‘special night squads’, SNS). Deze Special Night Squads werden opgericht door Lord Charles Wingat. Deze Schot was kapitein in het Britse leger. Hij had sterke banden met de joodse bevolking en werd ‘the friend’ genoemd. Hij vormde kleine groepen van Haganah-leden en Britse soldaten en gaf hier zelf leiding aan. De SNS vocht volgens de methodes van offensieve oorlogsvoering in de Arabische dorpen. Na korte tijd kwam hierdoor een einde aan de Arabische rellen in het noorden.
In 1940 begon de Haganah een ondergronds radiostation, the Voice of Israel. Het is de Britten nooit gelukt het radiostation te lokaliseren. Op 14 mei 1948 werd dit het officiële radiostation van de nieuwe staat.
Openlijk verzetIn de nacht van 9 op 10 oktober 1945 brak de Haganah een Brits gevangenkamp voor illegale immigranten binnen en bevrijdde ruim 200 immigranten. De latere premier Yitzak Rabin was bij deze actie de tweede commandant. De actie markeert het begin van de openlijke joodse verzetsbeweging. In januari 1946 riepen de Britten in Palestina de noodtoestand uit. Op 17 juni 1946 werd Transjordanië onafhankelijk en werd emir Abdullah de eerste koning van Jordanië. De teleurstelling over de Britse politiek had in 1945 de verschillende joodse groeperingen weer voor enkele jaren samengebracht. ‘Etzel’ (Irgoen) en ‘Lehi’ (Stern-groep) accepteerden in deze periode het gezag van het gekozen leiderschap van de joodse gemeenschap en werkten samen met de grotere en centraal georganiseerde Haganah. Na de aanslag van de Irgoen op het King David Hotel in juli 1946 werd de samenwerking weer verbroken.
Het verzet ging echter wel door. De Haganah concentreerde zich voornamelijk op de klandestiene immigratie, de Ha’Apola, en de verdediging van de nederzettingen en ondernam acties tegen de Britten als die deze operaties wilden verhinderen. Etzel en Lehi gingen door met sabotage-acties. Alle groeperingen deden mee aan het verzet tegen de Britten door demonstraties, hulp aan gearresteerde immigranten en tegenwerking bij het zoeken naar de wapenopslagplaatsen.
De meeste Haganah-operaties werden uitgevoerd door de Palmach, de stoottroepen. waaronder ‘de nacht van de treinen’ en ‘de nacht van de bruggen’. Na de beslissing van de georganiseerde joodse gemeenschap, de Yishuv, om een openlijke gewapende strijd tegen de Britten te beginnen, vielen 50 Palmach-secties in ‘de nacht van de treinen’ 31 oktober 1945 het spoorwegnetwerk aan en saboteerden het op 153 plekken. ‘De nacht van de bruggen’ was de grootste operatie van de joodse verzetsbeweging. In de nacht van 16 op 17 juni 1946 verspreidden Palmach-strijders zich over elf bruggen aan de grenzen van Israel. Tien bruggen werden opgeblazen. Op één brug werd het vuur geopend op de groep en werden 14 strijders gedood.
Als reactie op de verzetsbeweging arresteerden de Britten leiders van de georganiseerde joodse gemeenschap, de Yishuv, en strijders van de Haganah. Op zaterdag 29 juni 1946, ’Black Sabbath’, werd in veel nederzettingen een avondklok ingesteld en werden 2700 joden gearresteerd. De Britten begonnen een intensieve zoektocht naar de wapenopslagplaatsen van de Haganah, maar er werd er maar één gevonden.
Klandestiene immigratie (Ha’Apola)Ha’Apola, meervoud Ha’Apolim, is het Hebreeuwse woord voor de georganiseerde klandestiene of illegale immigratie, zowel als de immigranten zelf. In 1934 begon de georganiseerde illegale immigratie per schip. Veel immigranten kwamen via de haven van Haifa het land binnen. Van 1934 tot 1939 werden 20.000 immigranten met 50 vaarten klandestien het land binnengebracht. In het voorjaar van 1939 werd een organisatie opgericht om de klandestiene immigratie te organiseren, de Mossad, of voluit de ‘Mossad L’Aliya Bet’. De Mossad was een tak van de Haganah. Een andere belangrijke rol werd gespeeld door de Palyam, de marinetak van de Haganah, die het bevel voerde over de schepen en ze bemande.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bereikten 20.000 illegale immigranten Palestina over zee of over land. Na de oorlog kwamen er 70.000 illegale immigranten het land binnen met 66 vaarten.
De ‘bricha’ (escape, ontsnapping) is de naam voor de massabeweging van honderdduizenden joodse overlevenden van de Holocaust, die kort na de oorlog vanuit Oost-Europa naar Centraal- en Zuid-Europa trokken om ‘Eretz Israel’, het land Israel te bereiken. Deze overlevenden werden eerst bijeen gebracht in Duitsland en Oostenrijk, in centra en trainingskampen die waren opgericht door de Haganah. Vandaar werden ze in door de Haganah georganiseerde tochten naar ‘Eretz Israel’ vervoerd. Een kaart in het Haganah- museum toont de ontsnappingsroutes over land en zee, o.a. via München, Straatsburg, Nice, via Zuid-Italië of via Triër, Joegoslavië, Adriatische Zee; Zwarte Zee en Bosporus.
De eerste schepen hadden zo’n 35 tot 100 mensen aan land, de laatsten vervoerden zo’n 7.500 mensen per schip.
In augstus 1946 beginnen de Britten de operatie Iglo. Op Cyprus zetten zij gevangenkampen op, die tot februari 1949 hebben gefunctioneerd. Hier werden de illegale joodse immigranten gevangen gezet die onderweg waren opgepakt. Zo’n 52.000 mensen werden er gevangen gehouden, van enkele maanden tot een jaar. Er werden 2000 baby’s geboren. De georganiseerde joodse gemeenschap, de Yishuv, gaf assistentie aan de gevangenen en stuurde o.a. artsen en leraren. De Haganah vestigde een afdeling in de kampen onder de naam ‘de rijen van de verdedigers’ (‘the ranks of the defenders’, ‘Shurot Hameginim’). Zij trainden de gevangenen. De illegale immigranten, de Ha’Apolim, beschouwden zichzelf als inwoners van Israel onder het motto ‘ook Cyprus is Eretz Israel’ (het land Israel).
Eén van de grootste en bekendste Ha’Apolim-schepen die de Haganah organiseerde, was de Exodus, met 1500 immigranten aan boord. In juli 1947 werd het schip opgebracht door de Britten en de passagiers werden in drie oorlogsschepen gedeporteerd naar Frankrijk en vandaar naar Duitsland.
De strijd die de immigranten in de haven van Haifa voerden tegen de Britten, terwijl ze overgebracht werden naar de deportatieschepen, en hun weigering van boord te gaan in Europese havens, riep overal in de wereld sterke emotionele reacties op. Dit hielp in de internationale politieke strijd om te komen tot een joodse staat.
Op 24 april 1947 werd de UN Special Commission On Palestine (UNSCOP) ingesteld. Op 29 november 1947 besluit de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties tot de deling van Palestina in een Arabische en een joodse staat.
Deze tekst heb ik 16.10.04 geschreven aan de hand van mijn aantekeningen van bezoeken aan het Etzel-Museum in Tel Aviv en het Haganah-Museum in Jeruzalem in 1996 en 1999. - YL
vrijdag 15 oktober 2004
Week van de geschiedenis
Bron: Volkskrant, 15.10.04.
zaterdag 9 oktober 2004
Nieuwe Duitse spelling gaat door
woensdag 6 oktober 2004
Nieuwsmedia en eCards
Het gaat onder meer om:
Nieuwsmedia: klik in het menu op Nieuwsmedia.
Calculators en kalenders: klik op Officehelp.
Het is de bedoeling deze rubriek in de toekomst uit te breiden met handige hulp en informatie.
Verkoop digitale magazines e.a.: Shop.
Elektronische wenskaarten, e-Cards, Contact.
Als er geen menu te zien is:
klik op stylo.nl om naar de startpagina met menu te gaan
Vragen en opmerkingen zijn welkom op post@stylo.nl
dinsdag 5 oktober 2004
Flores-mens
Tot nu toe zijn de resten van acht Flores-mensen gevonden van ongeveer één meter lang met een schedel niet groter dan een grapefruit. Deze kleine wezens maakten gereedschap, jaagden op kleine olifanten en leefden in dezelfde tijd als waarin de moderne mens (Homo sapiens) het gebied begon te bewonen.
Zie http://www.nature.com/news/specials/flores/index.html
(Overgenomen uit Stylo Forum)
zondag 12 september 2004
Hekel aan afronden
vrijdag 20 augustus 2004
Beste Spelen ooit
maandag 9 augustus 2004
Everyone a new suit
A dream. I walk through a town with half-timbered houses. A black suit in a garment bag hangs on all front doors. I ask myself why. At some point I meet a man in a black suit and hat, presumably a rabbi. He wonders the same. Suddenly he changes his mind, runs a few blocks back to the parking lot where his car is. I run along with him. He takes his cell phone out of the glove compartment, presses some keys, looks at the screen, then smiles understandingly. He tells me what's going on. He sent his tailor a text message saying “Thank you and everyone, please have a new suit at the door”. But apparently the comma didn't come across and the tailor read: "and everyone please a new suit at the door". That's why the city is covered with black suits.
When I woke up I wondered how my dream maker comes up with something like this. I don't see any meaning, it's just a simple pun. There was quite a long time between walking around the city with the suits at the door, while I didn't understand why, and the punch line at the end. I can't recall ever hearing or reading a story like this anywhere. It would be something for a modern version of the musical Fiddler on the roof.
Translation of Iedereen een nieuw pak
Iedereen een nieuw pak
Bij het wakker worden vraag ik mij af hoe mijn droommaker zoiets verzint. Ik zie geen betekenis, het is een simpel woordgrapje. Er zat een vrij lange tijd tussen het rondlopen door de stad met de pakken aan de deur, toen ik nog niet begreep waarom, en de clou aan het eind. Ik kan mijn niet herinneren dit verhaal ooit ergens gehoord of gelezen te hebben. Het zou iets zijn voor een moderne versie van Fiddler on the roof.
dinsdag 20 juli 2004
Valse start
Begrijp ik het goed, dat de rest nog steeds aan de start staat?
maandag 14 juni 2004
Misdaad loont
Misdaad loont, zal de netmanager hebben gedacht.
Krijs
Na de eerste schrik ontdekte ik al snel waar het hels geluid vandaan kwam. De Kromme Rijn loopt hier onder de Tamboersdijk en de Waterlinieweg door. Langs het jaagpad aan de overkant verscheen de eerste groep wandelaars van de jeugdavondvierdaagse. De holle klankkast van de lange tunnel nodigde de kinderstemmen uit zich luid te verheffen.
De rust was voorbij. Het volkomen onverwachts begonnen gegil ging zeker nog een uur ononderbroken door. Vooral die ongebrokenheid verbaasde me. Geen moment verslapte de onafgebroken krijs, geen moment ging het volume of de intensiteit ervan omlaag, totdat de langgerekte krijs na een uur even plotseling stopte als hij begonnen was. Er volgden nog een paar groepjes volwassen wandelaars, rustig pratend, daarna verstomden ook de laatste stemmen.
Ik kan slecht tegen onrustige geluiden, maar de constante, eentonige hardheid van dit gegil maakte dat ik er in een paar minuten aan gewend was en toch ‘rustig’ de krant kon lezen. Maar de langgerekte gil zette me wel aan het denken.
Kunnen kinderen geen viaduct of tunnel passeren zonder hun stem te verheffen? Zelf begin ik vaak onwillekeurig te fluiten of te neuriën onder een viaduct. Dat heeft niks te maken met ‘fluiten in het donker’, maar alles met de sensatie van het ongewoon luid en duidelijk terug horen van je eigen stem.
Wat als de groepen op enige afstrand van elkaar hadden gelopen, vroeg ik mij af, en de volgende groep de voorgaande niet kon horen? Zou dan ook elke groep, zonder uitzondering, gegild hebben? Of de ene wel, de andere niet, al naar gelang de stemming of een enkele gangmaker in de groep. Misschien zouden sommige groepen onder het viaduct een mooi wandelaarslied hebben ingezet. “De paden op… de tunnels door”.
Zouden al deze honderden kinderen vanavond zonder het te weten alleen maar de eerste gil van die ene gangmaker in de eerste groep gevolgd hebben, dacht ik.
Zo is taal ontstaan, zo is cultuur ontstaan, zo zijn kennis en kundes ontstaan. We roepen alleen maar onze ouders, onze voorouders na, al duizenden jaren lang in een lange wandeltocht. En ooit was er een oerouder die het gegil heeft ingezet.Cultuur: één langgerekte menselijke krijs.
Ik sloeg m’n krant dicht. De zon scheen laag over het kalme water van de eeuwig stromende Kromme Rijn. Alleen het geluid van de vogels was nog te horen.
zaterdag 12 juni 2004
WorldTribune
Verder is de email-nieuwsbrief van WorldTribune één van de bronnen voor nieuwsberichten in StyloNieuws, met name over Israel en de omliggende landen.
Aanvulling 14.06.04: De bovengenoemde drie links (Recent hits; Breaking news en WorldTech) blijken niet dagelijks te worden ververst. Dan is er ook geen reden om ze via de startpagina van deze site toegankelijk te maken. De koppeling 'WorldTribune' op de startpagina is daarom aangepast en verwijst, voorlopig, naar de 'voorpagina' van WorldTribune. Ik moet nog uitzoeken hoe het precies zit met de copyright daarvan. Als ook deze test negatief uitvalt, 'verdwijnt' de WorldTribune-koppeling naar de Favorieten-pagina van deze site. [verplaatst naar Nieuwsmedia.]
zondag 6 juni 2004
Geen juristen onder het mes
Dit bericht brengt de volgende herinnering bij mij boven. Tijdens onze Amerika-reis in 1980 hebben Marjan en ik een aantal weken gelogeerd bij Bob en Dale Searle in Charlottesville, Virginia. Beiden jurist. Enkele uren nadat wij hen hadden ontmoet en zij ons in hun huis nodigden, stonden wij het echtpaar uit te zwaaien voor hun eigen voordeur. Een typisch staaltje van Amerikaanse gastvrijheid.
Dale was hoogzwanger en de weeën hadden zich sneller aangekondigd dan verwacht. Ze had tussen de weeën door nog snel even een aanbevelingsbrief voor ons geschreven - ‘they are delightful people who are hitchhiking around the world’ - terwijl ze af en toe riep naar Bob, die het ziekenhuis aan de telefoon had, dat de ‘contractions’ nu om de paar minuten kwamen. Tijd om te gaan dus. Wij konden blijven slapen en op het huis passen.
Het bleek vals alarm, in de loop van de avond stopten de weeën en kwamen ze met z’n tweeën weer naar huis. William (Bill) Searle werd een week later geboren. De beide ouders, die allebei al rond de veertig waren en na hun mislukte huwelijken samen aan een tweede leven waren begonnen, waren dolgelukkig. Het kind zag er gezond uit, maar de artsen wilden moeder en kind voor de zekerheid toch nog een nachtje in het ziekenhuis houden. En terecht, zo bleek al snel.
De volgende nacht om twee uur ging de telefoon. Bob was zo vermoeid dat hij door alles heen sliep en daarom nam ik de telefoon maar op. Dale belde uit het ziekenhuis en ik moest direct Bob wakker maken. De baby moest met spoed geopereerd worden, omdat zijn middenrif (tussen borst- en buikholte) open bleek te zijn. Maar de dokters wilden eerst Bob’s toestemming.
Het sprak natuurlijk vanzelf dat de vader gebeld werd, maar er speelde nòg iets mee. Eigenlijk hadden de dokters direct aan de slag kunnen gaan, nadat Dale in het ziekenhuis toestemming had gegeven voor de operatie. Maar omdat beide ouders jurist waren, wilden de artsen eerst expliciete toestemming van de vader, omdat ze bang waren dat hij een proces zou aanspannen als er iets mis zou gaan. Bob en Dale vertelden ons dat Amerikaanse artsen steeds zenuwachtiger werden van juristen en daardoor steeds terughoudender met behandelen. Een ‘ziekelijke’ ontwikkeling, die blijkens het ANP-bericht van vandaag nog steeds doorgaat. Reacties
dinsdag 1 juni 2004
Weinig tijd
maandag 31 mei 2004
Het oude webdagboek
Om naar het oude webdagboek te gaan met berichten van vòòr 01.06.04:
Webdagboek 2004 april-mei
Webdagboek 2004 januari-maart
Webdagboek 2003
woensdag 31 maart 2004
Notuliste wordt raadsgriffier
Het seniorenconvent stelde de gemeenteraad eerst voor om de gemeentesecretaris te benoemen tot griffier. De raadsleden waren zich er van bewust dat dit tegen de Gemeentewet indruist. Zij wilden een discussie op gang brengen, in de hoop dat de regel in elk geval voor kleine gemeenten komt te vervallen. De gemeenteraad gaat nu akkoord met een pro forma aanstelling van de notuliste tot griffier, al zal zij niet veel meer doen dan notuleren en de raadsbesluiten ondertekenen. In de praktijk zullen de gemeentesecretaris en zijn medewerkster de griffietaken uitvoeren.
Tweede-Kamerlid L. Spies (CDA) heeft vragen gesteld over de kwestie. Zij stelt voor gemeenteraden meer vrijheid te geven bij het invullen van de griffietaken.
Bron: Staatscourant, 30.03.04, pag. 1, Rien Fraanje, “Bennebroek gaat notuliste benoemen tot griffier”
donderdag 18 maart 2004
Puber geeft zich te veel bloot op web
Dat zegt Remco Pijpers, adjunct-hoofdredacteur van Planet Internet en verantwoordelijk voor de site Kidsplanet in een artikel van Loes de Fauwe in het Parool (18.03.04).
Op een profielsite kan iemand zichzelf presenteren op een eigen pagina met foto's en persoonlijke gegevens. ''Kinderen chatten en profileren zich op profielsites. De goede kant daarvan is dat ze zich zo uiten, het is een soort eigen homepage, ze spelen met hun identiteit en spiegelen zich aan elkaar. Het risico is dat ze soms hun 06-nummer of e-mailadres erbij zetten.''
Volgens politie-experts begeven pedofielen, die voorheen op chatsites actief waren, zich echter steeds vaker op profielsites. De populairste meisjes op deze sites zijn zij die zichzelf op een uitdagende wijze op de foto hebben gezet. Uitdagend wat betreft houding, uitdagend in hun ondergoed. De e-mailreacties daarop zijn navenant en opeens krijgt dan het sfeertje waarin jongeren spelen met hun identiteit een andere lading, aldus Remco Pijpers. Toch moeten ouders, mochten zij hun kind op deze sites aantreffen, het niet gaan verbieden, vindt hij. Dat leidt tot stiekem hetzelfde doen, maar dan op de computer van een vriendje. Advies van Planet Internet en de club Ouders Online: “Ga ernaast zitten, toon belangstelling, blijf in gesprek”.
Bron: Parool 2004-03-18
[overgezet uit Stylo Forum naar Styloblog]
Vrouw krijgt twee identieke tweelingen
Bron: AP, Yahoo News, World Tribune.com
woensdag 17 maart 2004
Reddingsteam naar Marokko
Bron: Persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken
Geldmuseum opent in 2006 in Utrecht
Website: http://www.geldmuseum.nl/
C1000 neemt zes zelfscankassa’s in gebruik
Je haalt de artikelen zelf langs de scanner en legt ze vervolgens op de lopende band. Als je klaar bent, kun je kiezen of je contant wilt betalen of pinnen/chippen. Op het beginpunt van de band waar je de artikelen scant, staat ook een betaalautomaat. Als je pint of chipt komt er een barcode op de kassabon te staan, die je bij het verlaten van de afgesloten hoek met de zelfscankassa’s ook weer langs een scanner moet halen, waardoor het klaphekje voor je open gaat. Bij dit hekje is ook een kassa met een echt mens, bij wie je desgewenst contant kunt betalen. Eén caissière kan zo dus zes lopende banden ‘bedienen’. Maar voorlopig staan er ook nog één of meer medewerkers aan het begin van de band om de mensen te helpen. Als er niemand in de buurt is en je hebt hulp nodig of er is een storing, dan kun je op de help-knop van het scanapparaat drukken; dan komt iemand je helpen.
Tussen de zes banden is één looppad, met drie scanners/banden ter linker en drie ter rechter zijde. Je kunt je boodschappen dus pas gaan inpakken, als je alle boodschappen hebt gescand en eventueel gepind. Of hierdoor de beoogde tijdwinst niet weer verloren gaat, vraag ik mij af; bij een gewone kassa pak je immers je boodschappen meteen in.
De band is vrij lang en je wilt dus wel met een schuin oog in de gaten houden of een andere klant er niet met een paar van jouw boodschappen vandoor gaat. Ik ben er nog niet helemaal achter hoe gecontroleerd wordt – afgezien van de bewakingscamera en de medewerkers in de buurt – dat je niet een paar boodschappen ongescand en onbetaald in je tas stopt. Na het scannen gaan je boodschappen door een poortje en daar mogen niet meer dan twee artikelen tegelijk door. Misschien zit er in dat poortje een controlemechanisme, maar daar ben ik nog niet helemaal achter.
In de grote steden zullen er al wel veel meer winkels met zelfscankassa’s zijn, denk ik, maar voor mij was dit nog nieuw. Reden om deze nieuwigheid in mijn leven onder vermelding van de datum hier in mijn wegdagboek te noteren.
woensdag 10 maart 2004
Schapen bij Schiphol
De Dierenbescherming legde de vraag voor aan de Wetenschapswinkel Wageningen UR (Universiteit en Researchcentrum). Twee studenten van de Wageningen Universiteit hebben het onderzoek onder begeleiding uitgevoerd. Zij vergeleken de luchtkwaliteit bij Schiphol met een meetpunt in de Biesbosch en vergeleken wolmonsters van schapen bij Schiphol met wolmonsters van schapen in de buurt van Tilburg.
De conclusie is dat de kans dat schapen schadelijke hoeveelheden stoffen binnen krijgen zeer klein is. Bovendien melden dierenartsen uit de omgeving dat ze geen verminderde vruchtbaarheid of meer miskramen constateren in het gebied rond Schiphol. Omdat schapen vaak niet langer dan zes maanden op dezelfde plek grazen, is ook niet te verwachten dat ze last krijgen van luchtwegproblemen die bij chronische blootstelling kunnen optreden. De vervuiling waaraan de schapen bij Schiphol blootstaan, blijkt niet alleen van Schiphol te komen, maar vooral ook van de drukke verkeerswegen rond Schiphol. Zodoende zegt het onderzoek ook iets over schapen die in de buurt van een snelweg grazen.
De onderzoekers zijn van mening dat er geen reden tot bezorgdheid is om de gezondheid van schapen die in de buurt van Schiphol of een snelweg grazen, mits de dieren daar maar niet te lang verblijven.
Bron: Het mogelijke effect van toxische stoffen, afkomstig van de luchthaven Schiphol, op schapen die in de omgeving grazen. Auteurs: Tineke Slootweg, Laurens Waanders, ir. Timo H.M. Hamers, dr. A.J. (Tinka) Murk, Leerstoelgroep Toxicologie, Wageningen UR. Wetenschapswinkel Wageningen UR, rapport 196, februari 2004. ISBN 90-6754-736-0. Prijs € 10,00. Wetenschapswinkel
[overgezet van Stylo Forum naar Styloblog]
maandag 5 januari 2004
Negev
Tien jaar geleden reed ik de laatste dag van mijn vakantie bovenin een dubbeldeks touringbus van Eilat via BeerSheva naar Tel Aviv. Ik zat toen op de stoel precies boven de chauffeur, met een reusachtige voorruit voor me en had het mooiste uitzicht van de wereld. Het was tijdens die busrit, dat ik besloot om een sabbatical te houden. Het is in die eindeloze vlakte van de woestijn dat gedachten op hun plaats vallen, plannen ontstaan, roepingen worden gehoord. Al neem ik niet aan dat Jezus de woestijn per touringcar bereisde, ik kan mij wel voorstellen dat hij veertig dagen eenzaamheid in de woestijn verkoos, daar zijn aanvechtingen met de duivel had, alvorens hij zijn timmermansbaan er aangaf en zijn roeping als rabbi volgde.
De woestijn waar niets te zien is. Zo zag ik struisvogels lopen op een struisvogelfarm. Midden in de wildernis ineens een palmbomenplantage. De drooggevallen wadi’s, die de autoweg kruisen met steeds die mysterieuze waarschuwing:“dangerous when bridge is flooding”, terwijl nergens water te zien is. De zoutwinning aan de zuidzijde van de Dode Zee. Grote witte zoutvelden, die ook op satellietfoto’s altijd goed te zien zijn. Het diepste punt op aarde: 400 meter onder de zeespiegel, met Jericho als laagstgelegen stad, daar is Rotterdam-Alexanderpolder met min zes meter niks bij.
Tussen de kale rotsen aan de Dode Zee ineens een dozijn luxe hotels, het Zohar resort, vlakbij Ein Gedi. Daar is ook onze stop. Dit keer te kort om even in de zoute zee te drijven, zoals ik eerder heb gedaan. Ruggelings op het water liggend een boekje lezen. De sterke geur van sulfur. (Ik roep maar wat, want ik heb geen idee wat sulfur is of hoe het ruikt, maar dit is het eerste woord dat bij mij boven komt drijven...) In het winkeltje kun je een zakje modder kopen, black mud voor 10 shekel. Als ik ontslagen word, ga ik dat ook maar doen, denk ik, modder verkopen. Of met modder smijten.
Dan volgt de klim van Jericho (-400) naar Jeruzalem (+400) met halverwege het bord ‘u bent op zeeniveau’. Vlak voor Jeruzalem staan we lang in de file. Er is geen vluchtstrook en een ziekenauto wringt zich tussen de twee rijen door, net op het moment dat ik mijn camera heb gepakt om een stenen monument langs de kant van de weg te filmen. Ik neem aan dat het herinnert aan een dodelijk auto-ongeluk, maar het verbaast me dat het aan de wegkant van de vangrail is geplaatst, waar bij ons dus de vluchtstrook zou zijn. Wachtend op een volgend dodelijk ongeluk, denk ik dan. Bij het roadblock voor Jeruzalem mogen we gewoon doorrijden en ineens is de file opgelost. Misschien is het roadblock een tijdje gesloten geweest vanwege een terrorisme-alarm. Ruim een uur te laat komen we aan op het centrale busstation van Jeruzalem.
zondag 4 januari 2004
Eilat
Het rustige, rimpelloze water, soms een lange, trage golf van een schip in de verte, nooit koud, in de winter soms zelfs warmer dan de luchttemperatuur. Laag over de blauwe oppervlakte een magnifiek gezicht op de rode, ruwe bergen van Jordanië met aan de voet de stad Aqaba. Nu hoop ik maar dat ik niemand heb beledigd door te beweren, dat het mooiste van Israel het uitzicht op Jordanië is!
Verkwikt kwam ik uit het water, ik voelde me een sterker mens. Met het woord ‘verkwikt’ moet je tegenwoordig oppassen natuurlijk, maar het blauwe water van de Rode Zee is zo helder als maar zijn kan en bij mijn weten schoon. Daarom kan je hier ook goed duiken en het koraal bewonderen. Na het zwemmen zag ik de zon prachtig verdwijnen achter de bergen van de Sinai. In een paar minuten tijd viel de schaduw over het hete strand. Het strand van Eilat stelt trouwens op zich niet zo heel veel voor: het is een grindstrand van een paar meter diep, niet te vergelijken met de mooie Nederlandse stranden. Het zijn de zon, het zwemwater en de bergen die het hier zo aantrekkelijk maken.
Toen ik ‘s avonds terugliep naar de hostel, zag ik de mooiste maanopkomst van mijn leven. Door de duisternis waren de bergen van Jordanië, waar mijn hostel op uitkijkt, niet meer te zien. Ineens verscheen er in de lucht uit het niets een scherpe felgele streep, een driehoek, in de vorm van een dak of een boemerang. Eerst wist ik niet wat het was. Totdat de bovenkant van het driehoekige dak een bolle vorm kreeg. Toen begreep ik dat het de hoekige top van de onzichtbare berg was, waar de volle maan achter vandaan te voorschijn kwam. In een paar minuten groeide het dak uit tot een felgele bol en daar stond ineens een grote, volle maan hoog in de lucht. Prachtig.
Eilat is een stadje van zo’n 60.000 inwoners aan de Rode Zee op een smalle strook woestijn ingeklemd tussen Egypte en Jordanie. Dit uiteinde van de Rode Zee heet Golf van Aqaba of Golf van Eilat. Het geeft Israel een zeeverbinding met de Indische Oceaan en daarmee met Azië. Via de haven van Eilat worden nu bijvoorbeeld de Japanse auto’s ingevoerd. Ik herinner mij nog hoe in juni 1967 de Zesdaagse Oorlog begon, nadat Egypte en Jordanie de golf blokkeerden voor scheepvaartverkeer naar de haven van Eilat. De blokkade gaf Israel de aanleiding om toe te slaan en in zes dagen tijd de Sinaiwoestijn en de Gazastrook te veroveren op Egypte en de Westoever van de Jordaan op Jordanië. Hiermee kwamen ook Oost-Jeruzalem en de Oude Stad met de ‘Klaagmuur’ in Israelische handen en zo werd Jeruzalem voor de joden herenigd. De Sinai werd aan Egypte teruggegeven, toen Anwar Sadat en Menachim Begin in 1977 onder leiding van Jimmy Carter in Camp David een vredesakkoord sloten.
Naar ik aanneem, zijn er relatief veel Russische Joden neergestreken in Eilat. De Russische boeken en kranten zijn in de boekhandel en kiosken rijkelijk vertegenwoordigd. In een wasserette werd de werking van de machine in het Russisch uitgelegd en her en der zie je Russische teksten op borden.
Zondagochtend afscheid genomen van de Arava hostel in Eilat. De eigenaar herkende me nog van vier jaar geleden. Hij was blij met een paar dagen klandizie en vond het jammer dat ik weer ging. De toeristen blijven weg. De mensen zijn bang. “There is a conflict going on. They kill us, we kill them. It goes on.” Hij verwachtte niet dat er snel vrede zou komen, met alle onrust die er is in Irak, Iran en Afghanistan, waardoor het moslim-fanatisme nog verder gevoed wordt.“Maybe the Messiah will come!”, zei hij tenslotte.
Ik had er nog wel even over door willen praten. Ik had hem zaterdag in z’n ‘zondagse’, ofwel ‘zaterdagse’ kleren thuis zien komen, naar ik aanneem van de sjoel (synagoge). Er zijn in het Jodendom nogal wat verschillende messiasverwachtingen. Sommige schriftgeleerden stellen dat de Messias komt als het Joodse volk in vrede leeft, anderen dat hij juist komt om vrede te brengen. Sommigen zien de komst van de Messias vooral als een politieke gebeurtenis, anderen als een geestelijke. De hostelhouder ziet de Messias denk ik vooral als vredestichter. Ik kon het hem niet meer vragen, want bus 444 wachtte om mij door de woestijn naar Jeruzalem te brengen.