dinsdag 3 februari 2015

Belastingontwijking

In MO.be * Mondiaal Nieuws een interessant artikel over belastingontwijking en belastingparadijzen, waar kleine bedrijven en arme landen de dupe van worden. België deelt, net als Nederland en andere Europese landen, cadeautjes uit in de vorm van belastingvoordelen om grote bedrijven aan te trekken. In principe moeten bedrijven 33,99% belasting betalen over hun winst, in werkelijkheid betalen ze 17% en grote internationals slechts 4%. Een meerderheid van de landen, ook in het verenigd Europa, zien geen andere optie dan fiscaal snoepgoed uit te delen aan grote bedrijven. Dit leidt tot een globale race to the bottom. Slachtoffers zijn degenen die wél correct betalen. Het zijn de kleine ondernemers die betalen voor de diensten - wegen, gezondheidszorg en onderwijs - waar ook de grote bedrijven van meegenieten.

Ook ontwikkelingslanden zijn slachtoffer van deze race to the bottom. Belastingen zorgen ervoor dat overheden hun essentiële rol op het vlak van infrastructuur, veiligheid, onderwijs en gezondheidszorg kunnen vervullen. Bovendien werkt het belastingstelsel mee aan de democratie: no taxation without representation.

De belastingbasis van heel wat ontwikkelingslanden is afhankelijk van buitenlandse bedrijven. In een land als Nigeria zijn de winsten van multinationals - vooral de olie - goed voor 88% van de belastbare basis. In Burundi is één internationale bierbrouwer zelfs goed voor 20%. Net die multinationals slagen er vaak in hun winsten via allerlei achterpoortjes te evacueren naar veilige fiscale oorden. Gevolg is dat landen zoals Sierra Leone, die vandaag getroffen worden door het ebolavirus, meer verliezen door belastingontwijking dan ze investeren in de gezondheidszorg.

Lees het hele artikel hier:
Jan van de Poel, MO, 2.2.15: Ons fiscaal systeem is niet meer van deze eeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten