zaterdag 7 februari 2015

Brand!

Taalgevoelig als ik ben, zou ik niet blij zijn als ik moest tanken bij een benzinestation met grote letters "Brand" op het dak. Het is - zo op het eerste gezicht - wel een prachtig ontwerp, dit tankstation in Zutphen.

Met het Engelse woord 'brand' is iets vreemds aan de hand. Het komt van ons Nederlandse woord 'brandmerken', het merken van het vee door het in de vacht branden van een stempel. Een eigendomskenmerk en later handelsmerk. In het Nederlands bleef (zoals meestal) het tweede woorddeel over - 'merk' -  terwijl in het Engels het eerste woorddeel als kernwoord werd gezien, 'brand'. Hoewel het Engels ook wel het werkwoord en zelfstandig naamwoord '(to) mark' en 'trade mark' kent.

Van 'Brand Oil' had ik tot vandaag nog nooit gehoord. Het doet mij dus denken aan brandende olie en ik zou wat zenuwachtig worden m'n auto onder dat prachtige dak naast een benzinepomp stil te zetten. Het zal gewoon 'merkolie' betekenen en vast uit Amerika komen, dacht ik. Misschien een rijke olieboer die geen merk kon verzinnen en zijn merk daarom maar 'merk' noemde. Maar het blijkt een echt Nederlands merk te zijn.

Brand Oil is opgericht als Brandsma's Oliehandel door Piet en Tjikke Brandsma in Epe en inmiddels gevestigd in Zutphen. Het bedrijf exploiteert 35 Brand Oil en 50 onbemande Amigo tankstations.

Bron: Architectenweb 6-2-2015
In de geschiedenis van de tankstations is de overkapping ontstaan ter bescherming van de pompbediende. Later is dit een belangrijk element gebleven ter beschutting van de zelftanker. Veelal is het tankgedeelte los gekoppeld of met een lichtstraat verbonden met de kiosk. Dit archetype van het tankstation hebben we gehandhaafd. Echter zijn de kiosk en tankdeel één geheel geworden. Het is als een vogel neergestreken in het landschap. Ontwerp: Maas Architecten BV. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten